Charlie B (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Charlie B je naziv za pop rock bend iz Novog Sada u Srbiji. Osnovan je godine 1992. i raspušten 1994. godine. Obnovio je rad 2002. godine, a 2008. godine izdao album pod nazivom Reč.

Pop-rock sastav Charlie B osnovan je septembra 1992. godine u Novom Sadu. Osnivači Srđan Janković i Lazar Drecun odlučili su da okupe ekipu u želji da nastave tradiciju novosadskih pop bendova osamdesetih, a da ujedno pokušaju inkorporirati u taj zvuk uticaje bluza i soula, kao i jakih gitarskih rifova zaostalih iz vremena punk projekata u kojima su učestvovali. Na samom početku im se pridružuju bubnjar Saša Rangelov i basista Bojan Filipović i u toj postavi će bend funkcionisati naredne dve godine sve do prestanka rada 1994. U navedenom dvogodišnjem periodu Charlie B ima pregršt zapaženih nastupa i na demo festivalu "Demonijada" održanom u Novom Sadu biva izabran da snima prvi materijal u Studiju M RTV NS. Nakon snimanja među saradnicima se javlja ideja da se snimi kompletan album, ali zbog turbulentne političke situacije projekat nepovratno propada, a bend zapada u krizu. Iako suočeni s teškom situacijom, članovi uspevaju da u svojoj režiji snime još tri numere u studiju "Dum-dum" i one, iako nikad nisu bile zvanično objavljene, ostaju večno rado slušane među malobrojnim preostalim fanovima. Nakon svega, 1994. godina ne donosi ništa dobro za Charlie B i usled teške finansijske situacije članovi grupe se razilaze s nadom da će se jednog dana ponovo okupiti i uraditi sve što do tada nisu uspeli.

Napokon 2002. godine Srđan Janković i Lazar Drecun odlučuju da ponovo ožive Charlie B, ali im ne polazi za rukom da okupe originalnu postavu, već u bend dolaze novi ljudi. Pod uticajem koji novi članovi donose, dotadašnji zvuk počinje iz korena da se menja. Pridružuju im se bubnjar Slobodan Stanojević, basista Igor Radujkov, gitarista Peđa Đurić i vokal Ava Marija Zdravković. Ekipa praktično počinje ispočetka i potpuno nov zvuk je bio na pomolu. U naletu entuzijazma snima se i prvi zvanični album u saradnji s legendarnim Komandantom Adamom u njegovom surovom underground studiju u srcu Sremske Kamenice. Nakon završetka snimanja bend odlučuje da angažuje klavijaturistu kako bi doradio već snimljeni materijal i tako Emil Saks pronalazi svoje mesto u postavi. S Emilovim dolaskom stvari počinju radikalno da se menjaju, a njegovo ogromno iskustvo i poznavanje muzičke teorije otvara jednu potpuno novu trasu za razvoj harmonskog toka i aranžmana pesama. Takav dosta čvrst i autoritativan stav počinje da rađa kolebanje kod nekih članova i nakon nekog vremena grupu će napustiti obojica gitarista Srđan Janković i Predrag Đurić kao i vokal Ava Marija Zdravković. Ti nemili događaji za kratko vreme uzdrmaće rad benda, ali s dolaskom novog gitariste Čabe Kiša sve se ponovo vraća u normalu i Charlie B nastavlja da se ravija u još inspirativnijem okruženju. Kako ne uspevaju da izdaju album ni za jednu postojeću izdavačku kuću, odlučuju da to urade sami uz pomoć prijatelja iz novosadske izdavačke kuće "Maštaonica". Tako će prvi album "Pogledaj me" i zvanično ugledati svetlo dana. U predstojećem periodu bend ima nekoliko zapaženih nastupa, a krug slušalaca se ponovo širi. Iz postave odlazi basista Igor Radujkov, a na njegovo mesto stupa jedan od glavnih aktera mađarske i srpske heavy metal scene Andraš Išpan. S Andrašom zvuk postaje još čvršći, a nastupi postaju vizuelno zanimljiviji. U to vreme rodio se i novi, drugi album "Reč". Tri godine aranžiran, godinu dana sniman i miksan album "Reč", u izdanju PGP RTS-a, predstavlja trenutni muzički vrhunac grupe Charlie B i otvara potpuno nepoznato poglavlje u srpskoj pop-rock muzici. Teško je opisati koliko truda je utrošeno na stvaranje tog albuma, ali slušanjem već prvih taktova može se zaključiti da je u pitanju nešto zaista novo.

Tu se priča o bendu Charlie B ne završava. Iako su već u tridesetim godinama, članovi benda pokazuju neverovatan entuzijazam i iz toga zaključujemo kako žele da rade još dugo, a dokaz za to je i početak rada na novom, trećem albumu. Taj rad je za sve članove nova pustolovina, cilj je daleko, ali brod plovi u pravom smeru, a jedra su puna vetra.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]