Charles I od Flandrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Charles Dobri

Statua u Bazilici sv. krvi u Brugesu
Rođen/a 1083, Odense, Danska
Umro/la Bruges, Grofovija Flandrija (današnja Belgija)
Beatificiran/a 1884
Kalendar svetaca 2. mart

Charles I od Flandrije (o. 1083 - 2. mart 1127), poznat po nadimku Charles Dobri (francuski: Charles le Bon; nizozemski: Karel de Goede) bio je grof Flandrije od 1119. do 1123. Najpoznatiji je po ubistvu koje je imala dalekosežne posljedice, a njemu samom donijelo status mučenika.

Rodio se u Danskoj kao jedno od troje djece kralja Knuta IV i njegove supruge Adele od Flandrije. Kada je imao tri godina, otac mu je ubijen u pobuni; majka se vratila u rodnu Flandriju gdje su se o njemu brinuli prvo djed, grof Robert I, a potom stric Robert II. Nakon Robertove smrti, mjesto grofa je preuzeo njegov rođak Balduin VII. Charles je od Balduina bio nešto stariji i iskusniji, pa je služio kao glavni dvorski savjetnik. U septembru 1118. je Balduin teško ranjen boreći se u službi francsukog kralja protiv Engleza. S obzirom da nije imao djece, mjesto grofa je na samrti ostavio Charlesu.

Charles je bio miroljubiv vladar, i svoju je energiju uložio u dobrobit svojih podanika. Posebno se istakao nastojanjem da dijeli kruh sirotinji za vrijeme gladi. Istovremeno se nastojao obračunati sa špekulantima pri čemu mu je posebno na zub došla porodica Erembalda. Njih je za kaznu namjeravao od plemića degradirati u kmetove. Saznavši za to, svećenik Bertulf FitzErembald iz katedrale sv. Donacijana u Brugesu je skovao zavjeru s ciljem da grofa ukloni. 2. marta 1127. je Charles došao u crkvu kako bi se molio. Dok je klečao, u crkvu su upali vitezovi u Erembaldovoj službi i Charlesa mačevima isjekli na komade.

Način Charlesove smrti - istovjetan onoj njegovog oca - je razbjesnio narod i plemstvo Brugesa i Genta, koji su pohvatali Erembalde i mučili ih na smrt. Nastali kaos je iskoristio francuski kralj Louis VI kako bi Flandriji kao grofa nametnuo Guillaumea Clitona, vlastitog pretendenta na englesko prijestolje.

Charles je nakon smrti slavljen kao svetac, iako je formalna beatifikacija proglašena tek 1882.

Preci[uredi | uredi kod]

Notes[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Balduin VII
grof Flandrije
1119–1127
Slijedi:
William