The Adventure of Charles Augustus Milverton

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Charles Augustus Milverton)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of Charles Augustus Milverton"

Holmes i Watson napadaju Milvertona; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1899.
Klijent(i) Lady Eva Blackwell
Zločinac/ci Charles Augustus Milverton

"The Adventure of Charles Augustus Milverton" je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Premijerno tiskana u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča je sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

Ova priča temeljena je na stvarnom slučaju Charlesa Augustusa Howella, trgovca umjetninama i profesionalnog ucjenjivača. Točan broj Howellovih žrtava je napoznat, ali se zna da je među njima bio poznati pjesnik i slikar Dante Gabriel Rossetti.[1] Logično je da je jedan od najpoznatijih slučaja iz britanske povijesti kriminala postao inspiracija za Doylea, koji je pokazivao veliki interes za kriminal svoga vremena, a imao je nizak stupanj tolerancije za predatore poput Howella. Howell je umro 1890. godine pod okolnostima koje bi se lako mogle naći u nekoj od Doyleovih priča - tijelo mu je pronađeno ispred javne kuće u Chelseaju; posthumno mu je prerezan grkljan, a u ustima mu je pronađena kovanica od 10 šilinga. U to vrijeme, prisustvo kovanice najčešće je označavalo one koji su bili krivi za blaćenje.[1]

Slučaj[uredi | uredi kod]

Lady Eva Blackwell dolazi kod Sherlocka Holmesa i dr. Watsona kako bi joj pomogli u povratu kompromitirajućih pisama od ucjenjivača po imenu Charles Augustus Milverton. Milverton, poznat i kao "Kralj ucjenjivača", živi od visokih svota koje iznuđuje od svojih žrtava, a kod Holmesa izaziva više gađenja od ijednog od 50 bizarnih ubojica koje je susreo u svojoj karijeru. Milverton zahtijeva £7,000 (danas nešto više od $700,000) od Lady Eve za pisma koja bi izazvala skandal i raskinula njezine zaruke. Holmes ucjenjivaču ponudi £2,000, što je maksimum kojeg Lady Eva može platiti, ali Milverton ne odustaje od svoje izvorne sume. Kako se tim činom Milverton sam izbacio iz granica moralnosti, Holmes obećaje kako će vratiti pisma, na bilo koji mogući način.

Slavni detektiv se preruši u vodoinstalatera i posjeti Milvertonovu kuću u Hampsteadu kako bi upoznao njezin plan i Milvertonovu dnevnu rutinu. Tokom kamuflaže, Holmes se zbliži s Milvertonovom sluškinjom te se čak zaruči njome, što prilično naljuti Watsona, ali detektiv objašnjava kako ima ljutog rivala koji će spremno preuzeti njegovo mjesto kada vodoinstalater nestane. Holmes je uspio saznati kako Milverton sve papire za ucjene drži u sefu u radnoj sobi te planira provaliti u kuću tokom noći. Watson mu odluči pomoći.

Uspijevaju provaliti u radnu sobu i otvoriti sef, ali u tom trenutku dolazi Milverton, koji bi trebao biti u krevetu. Holmes i Watson skrivaju se iza zastora i svjedoče sastanku Milvertona i navodne sluškinje koja je voljna prodati papire koji bi kompromitirali njezinu gospodaricu. Ipak, ispostavi se kako je navodna sluškinja zapravo jedna od Milvertonovih ranijih žrtava čiji je suprug, slomljena srca, umro nakon što je Milverton otkrio istinu jer mu nije htjela platiti. Ispred skrivenih Holmesa i Watsona, ona izvadi pištolj i ubije Milvertona, nakon čega mu izgazi lice. Watson je instinktivno pokušao spriječiti ubojstvo, ali Holmes ga je zaustavio.

Holmes ju u potpunosti razumije, a Watson zaključi kako, doista, nije bilo na njima da se miješaju u situaciji u kojoj pravda dostiže zločinca. Žena bježi iz kuće, a cijelo Milvertonovo kućanstvo čulo je pucnjeve. Prije nego pobjegnu, Holmes uzima sve Milvertonove papire iz sefa i baca ih u vatru. Nakon toga bježe i njih dvojica. Ipak, viđeni su tako da su morali pobjeći preko zida u vrtu, a Watson se morao otarastiti jednog pratitelja koji je trčao za njima.

Sljedećeg jutra, inspektor Lestrade dolazi kod Holmesa i traži detektivovu pomoć u razrješavanju ubojstva Charlesa Augustusa Milvertona. Donosi im izjavu svjedoka o dvojici provalnika s opisom jednog od njih. Nakon opisa, koji savršeno odgovara onome dr. Watsona, Holmes komično primijeti kako bi provalnik mogao biti Watson, što nasmije Lestradea. Na koncu, Holmes izjavi kako njegove simpatije leže kod kriminalaca i kako nema namjeru sudjelovati u ovom slučaju.

Nedugo nakon, Holmes je prepoznao ženu koja je ubila Milvertona, a Watson se sjetio imena njezina poznata supruga, no Holmes mu je prstom pokazao da šuti po tom pitanju.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Basbanes, Nicholas A. (1999-03-15). A Gentle Madness: Bibliophiles, Bibliomanes, and the Eternal Passion for Books Holt Paperbacks, 15 March 1999, ISBN 978-0-8050-6176-5, pp 15-16.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]