Novozelandski dugorepi šišmiš

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Chalinolobus tuberculatus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Novozelandski dugorepi šišmiš
Status zaštite

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Životinje
Koljeno: Svitkovci
Razred: Sisavci
Red: Chiroptera
Porodica: Vespertilionidae
Rod: Chalinolobus
Vrsta: C. tuberculata
Dvojni naziv
Chalinolobus tuberculata
Forster, 1844.

Novozelandski dugorepi šišmiš (Chalinolobus tuberculata), znan i kao pekapeka-tou-roa, jedna je od 15 vrsta šišmiša iz roda Chalinolobus. Radi se o endemskoj vrsti s Novog Zelanda, iako je u pitanju bliski rođak još pet drugih vrsta iz skupine dugorepih šišmiša koji obitavaju u Australiji i drugdje.

Eholokacija ovog šimiša je relativno niskve frekvencije tako da ju mogu čuti čak i neki ljudi. Može letjeti i do 60 km/h, a ima i vrlo velik raspon staništa, od čak 100 km². Kao zračni kukcojed, novozelandski dugorepi šišmiš se hrani moljcima, sitnim muhama, komarcima i kornjašima, a primarna lovišta su mu rubna područja šuma. Može težiti između 8 i 12 grama.

Ženke okote samo jedno mladunče tokom ljeta i samostalno se brinu o njemu, mada se znaju udružiti i s drugim ženkama u skupine do 120 jedinki. Te podkolonije se gotovo svakodnevno sele na nova stabla, prilikom čega se redovito razdvajaju u manje skupine i ponovo spajaju. U nekim područjima za staništa koriste i pećine, ali to je u pravilo rijetko.