Cezarion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cezarion
Faraon Egipta
Reljef koji prikazuje Kleopatru VII i Cezariona u hramu u Denderi, Egupat
Vladavina2. septembar 47. pne. - 12. august 30. pne.
zajedno sa Kleopatrom VII Filopator
Rođen/a23. jun 47. pne.
Umro/la23. august 30. pne. (starost: 17)
PrethodnikKleopatra VII Filopator
NasljednikCaesar Augustus (kao rimski car)
Kraljevska kućaJulijevsko-Klaudijska
DinastijaPtolemejidi
OtacJulije Cezar
MajkaKleopatra VII Filopator

Ptolemej XV Filopator Filometor Cezar (23. jun 47. pne. – 23. augustr 30. pne.), poznat pod nadimku Cezarion (Mali Cezar) (grčki: Πτολεμαῖος ΙΕʹ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καῖσαρ, Καισαρίων, Ptolemaĩos Philopátōr Philomḗtōr Kaĩsar, Kaisaríōn) bio je posljednji kralj Drevnog Egipta, posljednji vladar Ptolemejske dinastije i, prema antičkim navodima, jedini biološki sin rimskog državnika Julija Cezara, po kome je i dobio nadimak. Majka mu je bila egipatska kraljica Kleopatra VII koja ga je, kao dijete, proglasila svojim suvladarom. Nakon njene smrti 30. pne. je nakratko postao jedini kralj Egipta, ali je nakon nepunih mjesec dana ubijen po naređenju Cezarovog posinka i službenog nasljednika Oktavijana.

Plutarh kaže da je Cezariona majka poslala u Indiju "s velikim blagom", ali da ga je "tamo učitelj Rodon (...) nagovorio da se vrati [u Egipat] zato što ga je [Oktavijan] Cezar pozvao da preuzme vlast.[1] Oktavijan je zauzeo grad Aleksandriju 1. kolovoza 30.pne., što označava službeno pripajanje Egipta rimskoj državi. Otprilike u to vrijeme umrli su Marko Antonije i Kleopatra, za koje se tradicionalno vjeruje da su izvršili samoubojstvo, premda su neki sugerirali i da su bili ubijeni.[2] Pojedinosti Plutarhove priče uglavnom su osporene i povjesničari ih danas ne uzimaju doslovno.[3] Cezarionovi skrbnici, uključujući i njegova učitelja, i sami su bili namamljeni lažnim obećanjima o milosti pa su ga vratili u Aleksandriju ili su ga jednostavno izdali; vijesti o tome su nejasne.

Preci

[uredi | uredi kod]

V. također

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Plutarch, Plutarch's Lives: With an English translation: Antonius. Volume 9. p. 321.
  2. Pat Brown (19 February 2013). The Murder of Cleopatra: History's Greatest Cold Case. Prometheus Books. 
  3. Viktorijanski filolog Arthur Hugh Clough u uvodu Plutarhovog prijevoda kaže: Ne može se poreći da je [Plutarh] neoprezan prema brojevima i povremeno proturječi vlastitim izjavama. Veća je greška možda njegova strast prema anegdotama; ne može se suzdržati od ponavljanja priča, čiju nevjerojatnost prvi prepoznaje.Morrow, Lance (jul 2004). „Plutarch's Exemplary Lives”. Smithsonian Magazine. Pristupljeno 26.2.2015. 

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]
Cezarion
Rođen/a: 47. pne. Umro/la: 30. pne.
Prethodi:
Kleopatra VII Filopator
Faraon Egipta
44–30 BC
Kleopatra VII
Slijedi:
Egipat anektiran od Rima