Cezarion

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cezarion
Faraon Egipta
Denderah3 Cleopatra Cesarion.jpg
Reljef koji prikazuje Kleopatru VII i Cezariona u hramu u Denderi, Egupat
Vladavina 2. septembar 47. pne. - 12. august 30. pne.
zajedno sa Kleopatrom VII Filopator
Rođen/a 23. jun 47. pne.
Umro/la 23. august 30. pne. (starost: 17)
Prethodnik Kleopatra VII Filopator
Nasljednik Caesar Augustus (kao rimski car)
Kraljevska kuća Julijevsko-Klaudijska
Dinastija Ptolemejidi
Otac Julije Cezar
Majka Kleopatra VII Filopator

Ptolemej XV Filopator Filometor Cezar (23. jun 47. pne. – 23. augustr 30. pne.), poznat pod nadimku Cezarion (Mali Cezar) (grčki: Πτολεμαῖος ΙΕʹ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καῖσαρ, Καισαρίων, Ptolemaĩos Philopátōr Philomḗtōr Kaĩsar, Kaisaríōn) bio je posljednji kralj Drevnog Egipta, posljednji vladar Ptolemejske dinastije i, prema antičkim navodima, jedini biološki sin rimskog državnika Julija Cezara, po kome je i dobio nadimak. Majka mu je bila egipatska kraljica Kleopatra VII koja ga je, kao dijete, proglasila svojim suvladarom. Nakon njene smrti 30. pne. je nakratko postao jedini kralj Egipta, ali je nakon nepunih mjesec dana ubijen po naređenju Cezarovog posinka i službenog nasljednika Oktavijana.

Plutarh kaže da je Cezariona majka poslala u Indiju "s velikim blagom", ali da ga je "tamo učitelj Rodon (...) nagovorio da se vrati [u Egipat] zato što ga je [Oktavijan] Cezar pozvao da preuzme vlast.[1] Oktavijan je zauzeo grad Aleksandriju 1. kolovoza 30.pne., što označava službeno pripajanje Egipta rimskoj državi. Otprilike u to vrijeme umrli su Marko Antonije i Kleopatra, za koje se tradicionalno vjeruje da su izvršili samoubojstvo, premda su neki sugerirali i da su bili ubijeni.[2] Pojedinosti Plutarhove priče uglavnom su osporene i povjesničari ih danas ne uzimaju doslovno.[3] Cezarionovi skrbnici, uključujući i njegova učitelja, i sami su bili namamljeni lažnim obećanjima o milosti pa su ga vratili u Aleksandriju ili su ga jednostavno izdali; vijesti o tome su nejasne.

Preci[uredi - уреди | uredi kôd]

V. također[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Plutarch, Plutarch's Lives: With an English translation: Antonius. Volume 9. p. 321.
  2. Pat Brown (19 February 2013). The Murder of Cleopatra: History's Greatest Cold Case. Prometheus Books. 
  3. Viktorijanski filolog Arthur Hugh Clough u uvodu Plutarhovog prijevoda kaže: Ne može se poreći da je [Plutarh] neoprezan prema brojevima i povremeno proturječi vlastitim izjavama. Veća je greška možda njegova strast prema anegdotama; ne može se suzdržati od ponavljanja priča, čiju nevjerojatnost prvi prepoznaje.Morrow, Lance (jul 2004). „Plutarch's Exemplary Lives”. Smithsonian Magazine. http://www.smithsonianmag.com/history/plutarchs-exemplary-lives-2532143/?all. 

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Cezarion
Rođen/a: 47. pne. Umro/la: 30. pne.
Prethodi:
Kleopatra VII Filopator
Faraon Egipta
44–30 BC
Kleopatra VII
Slijedi:
Egipat anektiran od Rima