Centralnoevropski univerzitet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Centralnoevropski univerzitet
mađ. Közép-európai Egyetem
engl. Central European University
lat. Universitas Europae Centralis
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1991.
Generalno
Vrstaprivatni univerzitet
Budžetski izdatak$880 miliona[1]
Administracija
RektorJohn Shattuck
Akademsko osoblje305
Studenti
Broj studenata
  – diplomci
  – doktoranti
1,600
900
410
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Budimpešta
 Mađarska
Kampusurbani kampus
Službene stranice
ceu.edu

Centralnoevropski univerzitet ili skraćeno CEU (mađ. Közép-európai Egyetem; engl. Central European University) je privatni univerzitet za diplomske (master) i post-diplomske (doktorske) studije koji se nalazi u Budimpešti u Mađarskoj. Univerzitet organizuje studije u disciplinama društvenih nauka, humanističkih nauka, prava, javnih politika, menadžmenta, ekologije i matematike.

Univerzitet pohađa oko 1,500 studenata iz više od 100 zemalja sveta, a na njemu predaje oko 300 profesora i predavača iz 30 zemalja sveta. Univerzitet je osnovan uz pomoć velike donacije Georga Sorosa u iznosu od 880 miliona američkih dolara što ga čini jednim od najbogatijih univerziteta u Evropi.

Istorija

[uredi | uredi kod]

CEU je nastao iz serije predavanja koja su održavana na Međuuniverzitetskom centru u Dubrovniku u Jugoslaviji (današnja Hrvatska). Kada je u regionu istočne Evrope došlo do dubokih promena 1989, pojavila se i ideja o osnivanju međunarodnog univerziteta koji bi bio neovisan od države i koji bi bio lociran na istoku kontinenta. Na sastancima u Dubrovniku 1989. učestvovali su profesori i iz istočne i iz zapadne Evrope. Univerzitet je osnovan 1991. nakon što je Istočni blok već prestao da postoji. Vizija osnivača bila je da se oformi univerzitet koji bi bio posvećen otvorenom društvu i demokratizaciji. Novi je univerzitet oblikovan prema modelima iz zapadnog sveta, ali sa namerom da se oformi prepoznatljivo centralnoevropska institucija koja će omogućiti i ubrzati regionalnu saradnju i obrazovati nove lidere koji će pomoći u demokratskoj tranziciji u regionu. Institucija je inicijalno bila locirana u Pragu ali je zbog konflikta sa češkom vladom koju je predvodio Václav Klaus kampus premješten u Mađarsku.

U drugoj deceniji postojanja institucija je odlučila da sa regionalne, proširi svoje obrazovne aktivnosti u domenu promocije demokracije i ljudskih prava i na globalni nivo. Institucija je sa tom namerom razvila studijske programe koji uključuju komparativna istraživanja i izučavanja i interdisciplinarni pristup u radu. Stipendije koje CEU pruža proširene su i na kandidate iz zemalja u razvoju. CEU je prva institucija u širem regionu koja je među svoje obrazovne programe uključila i studije roda i studije o životnoj sredini. CEU centar za medije, informacije i društvo vodeći je centar za istraživanja u tim domenima u centralnoj Evropi.

Pravna osnova

[uredi | uredi kod]

CEU je organizovan po modelu američkih institucija i na čelu mu je odbor direktora. Uz akreditacije prema lokalnim mađarskim zakonima, CEU je akreditiran i u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Asocijacije koledža i škola saveznih država srednjeg Atlantika.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]