Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu
Datum osnivanja2011.
SedišteBanja Luka Bosna i Hercegovina BiH
Područje
bavljenja
ljudska prava
Značajni/e
predstavnici/e
Zlatica Gruhonjić
Websitewww.cdtp.org

Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (srp.: Центар за демократију и транзициону правду) (CDTP), bosanskohercegovačka je nevladina organizacija za ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo. Trenutna izvršna direktorica je Zlatica Gruhonjić.

Istorija[uredi | uredi kod]

Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) je registrovan u septembru 2011. godine, mada su njegovi aktivisti počeli da djeluju već tokom 2011. godine i to u okviru projekata Fonda za humanitarno pravo iz Beograda i Koalicije za REKOM. Aktivisti CDTP-a su organizovali i proveli izuzetno uspješnu kampanju prikupljanja potpisa podrške osnivanju REKOM-a. Kampanja je organizirana u razdoblju od 26. aprila do 6. juna 2011. godine na prostoru bivše SFR Jugoslavije, tokom koje je više od 46.000 građana Banje Luke dalo svoj potpis kao podršku osnivanju REKOM-a.

CDTP od maja 2013. godine, u okviru Koalicije za REKOM radi na mapiranje logora u Bosni i Hercegovini (1992-1995). Osnovni cilj mapiranja je da empirijskim istraživanjem, u saradnji sa udruženjima logoraša i korištenjem utvrđenih sudskih činjenica, dokumentuje postojanje logora, broj i imena ubijenih zatočenika i primjenu torture i da na taj način doprinese izgradnji zajedničke kulture sjećanja u Bosni i Hercegovine, i da podstakne donošenje zakona o pravima žrtava torture i civilnih žrtava rata.[1]

Izvršni direktori[uredi | uredi kod]

# fotografija ime mandat
1. Siniša Bundalo
2011. 2013.
2. Zlatica Gruhonjić
(r. 1957.)
2013. Mandat u toku

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „O nama”. cdtp.org. 5 August 2017. Pristupljeno 2020-12-22. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]