Celia Cruz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Celia Cruz
Lični podaci
Datum rođenja21. listopada 1925.
Mjesto rođenjaKuba Havana, Kuba,
Datum smrti16. srpnja 2003.
Mjesto smrtiSjedinjene Američke Države Fort Lee, NJ, Sjedinjene Države,
Zanimanjepjevačica, glumica
Muzički rad
Period aktivnosti1948.—2003.
Žanrlatino, salsa, guaracha, rumba
Diskografska kućaFania Records, RMM Records & Video, Sony Discos

Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso, poznatija kao Celia Cruz (Havana, 21. listopada 1925.Fort Lee, New Jersey, 16. srpnja 2003.) je bila kubaska pjevačica latino glazbe.

Rođena je u Havani u radničkoj četvrti kao drugo od četvero djece Simona Cruza i Cataline Alfonso. Kao dijete, teta ju je odvodila na kabare gdje bi pjevala, međutim otac je inzistirao da se školuje, nadajući se da će postati učiteljica. Ipak, kada joj je jedan od učitelja rekao da bi kao pjevačica dnevno zaradila ono što učitelj na Kubi zaradi u jednom mjesecu, Celia Cruz je odlučila postati pjevačica. Karijeru je započela kao pjevačica na radiju, a od sredine 50-ih je ostvarila nekoliko cameo nastupa u meksičkim filmovima. Kada je Fidel Castro preuzeo vlast na Kubi, Celia Cruz i njezin suprug Pedro Knight dobili su zabranu povratka na otok te su ubrzo postali američki državljani. Njezina je karijera procvjetala u Sjedinjenim Državama te je Celia Cruz ubrzo postala najpopularnija latino izvođačica XX. vijeka, izdavši čak 23 zlatna albuma. Također je osvojila i sedam Grammyja, a 1994. godine joj je uručena i Nacionalna medalja za umjetnost. Tokom karijere je dobila nadimke "Kraljica salse", "La Guarachera de Cuba" i "Kraljica latino glazbe".

Tokom života u Sjedinjenim Državama, ostvarila je i nekoliko sporednih filmskih uloga, među kojima se posebno ističu The Mambo Kings (1992.) te The Perez Family (1995.).

Umrla je 16. srpnja 2003. godine od tumora na mozgu u svom domu u New Jerseyju. Suprug Pedro Knight je bio uz nju dok je primala terapiju za rak, a on sam je umro 3. veljače 2007. godine. Pokopani su u granitnom mauzoleju na groblju Woodlawn u Bronxu. Pišući za Billboard Magazine, Leila Cobo je o Celiji Cruz rekla: "Cruz je neupitno najpoznatija i najutjecajnija ženska ličnost u historiji kubanske i latino muzike."