Cedric Diggory

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cedric Diggory
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Prisoner of Azkaban
Odlazak Goblet of Fire
Autor(i) J. K. Rowling
Tumači Robert Pattinson
Detalji
Vrsta čovjek
Spol muškarac
Rođenje 1977.
Smrt 24. lipnja 1995.
Ujedinjeno Kraljevstvo Little Hangleton, Ujedinjeno Kraljevstvo
Obitelj Amos Diggory (otac)
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomHufflepuff
VjernostHogwarts

Cedric Diggory (1978. - 24. juni 1995.), fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru, je bio kapetan Hufflepuffske metlobojske ekipe tokom Harryjeve treće godine školovanja. Cedricov otac je bio Amos Diggory, djelatnik Ministarstva magije; njegova je djevojka bila Cho Chang. Bio je odličan učenik i Hufflepuffski prefekt, poznat po svojoj skromnosti i poštenju. U Harry Potteru i Plamenom peharu ga je glumio Robert Pattinson. Cedricov je čarobni štapić dug trideset i pol centimetara, napravljen od jasena i s jednom dlakom iz repa jednoroga u jezgri. Gospodin Ollivader je štapić opisao kao "ugodno gibak".

Na Harryjevoj trećoj godini, u Harry Potteru i zatočeniku Azkabana, Cedric je bio kapetan Hufflepuffske metlobojske ekipe koja je pobijedila Gryffindore nakon što je Harry Potter pao s metle. Cedric to nije znao sve dok nije uhvatio zvrčku i zahtijevao je da se utakmica ponovno odigra, ali Oliver Wood, kapetan Gryffindorske ekipe je to odbio i rekao da su Hugfflepuffi pošteno pobijedili. Njegov otac, Amos Diggory, je bio ponosan zato što je Cedric "pobijedio" Harry Pottera i govorio je da je bolji pobijedio, ali Cedricu se nimalo nije svidjelo hvalisanje njegovog oca.

U Harry Potteru i Plamenom peharu Cedric je izabran za prvaka Hogwartsa na Tromagijskom turniru. Kad je za prvaka Hogwartsa tajanstveno izabran i Harry, Draco Malfoy je napravio značke s natpisima "Cedric Diggory je pravi prvak Hogwartsa" i "Potter smrdi".

U prvom zadatku je Harry rekao Cedricu da će zadatak uključivati zmajeve. Cedric je tokom zadatka preobrazio jedan kamen u psa koji je njegovom zmaju odvraćao pozornost. Na nesreću, zmaj je na pola puta izgubio zanimanje za psa i krenuo je na Cedrica. On je ipak uspio uzeti zlatno jaje, ali je zaradio i opeklinu na obrazu. Na Božićni bal je, na Harryjevu nesreću, došao s Cho Chang.

Cedric je, zajedno s plačljivom Myrtlom, pomogao Harryju da dođe do traga potrebnog za drugi zadatak Tromagijskog turnira tako što mu je rekao da otvori jaje pod vodom kao zahvalu za Harryjevu pomoć oko prvog zadatka.

Bio je drugi prvak koji je uspio doći do grada vodenljudi i uspio je spasiti Cho koristeći se pritom čarolijom zračnog mjehura. Isplivao je na površinu minutu nakon isteka vremenskog ograničenja od jednog sata i tako je u drugom zadatku osvojio 47 bodova.

Tokom trećeg zadatka Harry je dva puta spasio život Cedricu, a u utrci za pokal Cedric je odbio uzeti pokal bez Harryja pa su ga zato primila obojica. Pokal je zapravo bio putoključ koji ih je odveo do Voldemorta i njegovog sluge Crvorepa. Crvorep je ubio Cedrica kletvom Avada Kedavra. Harry je uspio pobjeći i vratiti Cedricovo tijelo njegovim roditeljima. Ministarstvo magije je zataškalo cijeli događaj i Cedricovu smrt pripisalo "nesreći". Na gozbi za kraj školske godine Albus Dumbledore je svim učenicima rekao da je Cedrica ubio Voldemort i da bi bila velika nepravda prema Cedricu da se njegova smrt naziva nesrećom.

Prethodnik: Tragač Hufflepuffske metlobojske ekipe
(1993. 1955.)
Nasljednik:
? Summerby

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]