Cavern Club

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Cavern Club
Ulaz u Cavern Club u vrijeme Beatlesa
Ulaz u Cavern Club u vrijeme Beatlesa
Ulaz u Cavern Club u vrijeme Beatlesa
Liverpool  UK

The Cavern Club je slavni liverpoolski plesnjak u kom su nastupali Beatlesi prije nego što su postali slavni, u tom klubu je Brian Epstein vidio i upoznao Beatlese 9. novembra 1961.[1]

Historija kluba[uredi | uredi kod]

Unutrašnjost Cavern Cluba

Alanu Sytneru prvom vlasniku klubu, sviđali su se pariški podrumski jazz klubovi, kojih je nakon Drugog svjetskog rata bilo puno po centru grada, naročito mu se dopao Le Caveau, i htio je nešto slično otvoriti u Liverpoolu. Brzo je pronašao mjesto koje je bilo nalik na Le Caveau (pećinu), bio je to podrum koji je služio kao sklonište za vrijeme zračnih napada za vrijeme Drugog svjetskog rata. Klub je otvoren je 16. januara 1957. [1] kao jazz klub, i radio tako prve tri godine.

Sytner je prodao klub Rayu McFallu 1959., novi vlasnik nastavio je sa jazzom, ali kako to nije imalo prođu, ubrzo je postao klub skiffle sastava, John Lennon sa svojim tadašnjim sastavom The Quarrymen, prvi je put nastupio 7. augusta 1957. [1] zatim je došla era blues i beat sastava ranih 1960-tih.

Vanjski izgled novog Cavern Cluba

Prva Noć Beata, održana je klubu 25. maja 1960., na njoj su nastupili i Rory Storm & the Hurricanes (sa Ringo Starrom na bubnjevima). Klub je bio muzičko - plesni, ali nije radio samo po noći, već i za vrijeme ručka! (to je bilo takvo vrijeme) i nije točio nikakvo piće, osim kole (dozvolu za točenje alkohola klub je dobio tek 1967.)[1]

Svjetska slava[uredi | uredi kod]

Skulptura John Lennona na ulazu u klub The Cavern (postavljena 16. januara 1997.)

Klub je postao svjetski slavan po nastupima sastava The Beatles, koji su u njemu prvi put nastupili 21. februara 1961, [1]nakon svog povratka iz Hamburga ( Njemačka).

Beatlesi su nastupali na plesnjaku u između 1961. - 1963., u te dvije i pol godine imali su 292 nastupa u klubu, [1]( zadnji im je bio 3. augusta 1963), [1]mjesec dana nakon toga snimili su svoj hit She Loves You. Brian Epstein, obećao je da će Beatlesi vratiti i nastupiti još koji put, ali to se nije nikad više ponovilo. U slijedećoj dekadi, u klubu su nastupale brojne zvijezde britanskog ranog rock and rolla ; The Rolling Stones, The Yardbirds, The Kinks, The Hollies, Elton John, The Who, John Lee Hooker i brojni drugi. Klub je radio do marta 1973., kada je zatvoren zbog radova na podzemnoj željeznici. Jan Akkerman holandski rock gitarist iz grupe Focus bio je posljednji koji je nastupio u klubu.

The Cavern danas[uredi | uredi kod]

Cavern je obnovio liverpoolski nogometaš Tommy Smith u suradnji sa kućom Royal Life - 1984., nastojavši što više vratiti stari orginalni izgled. Klub je radio do 1989, kada je zatvoren zbog financijskih teškoća.

Klub su ponovno otvorili 1991., dva prijatelja Bill Heckle i Dave Jones. Cavern Club je danas je zbog svoje slavne prošlosti turistička atrakcija, tako da oko 40 sastava nastupi u njemu svaki tjedan.

Bivši Beatles Paul McCartney, vratio se u klub i nastupio u njemu 14. novembra 1999.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 History (engleski). The Cavern Club. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-06. Pristupljeno 12. 12. 2011.  Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; naziv "hol" je zadan više puta s različitim sadržajem

Vanjske veze[uredi | uredi kod]