Catching Fire

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Catching Fire
Autor(i)Suzanne Collins
Jezikengleski
SerijaIgre gladi (trilogija)
Žanr(ovi)avantura, naučna fantastika, distopija
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Igre gladi Kreja

Lov na vatru (engl. Catching fire) je drugi nastavak trilogije Igre gladi, američke spisateljice Suzanne Collins. Knjiga je prvi put objavljena 1. septembra 2009. godine u izdanju Scholastica u tvrdom povezu, a kasnije je postala dostupna i u elektronskoj i audio formi.
Roman je dobio pozitivne kritike, a kao glavne teme se provlače opstanak, državna kontrola, buntovnost i međuzavisnost protiv nezavisnosti. Filmska adaptacija romana premijerno je prikazana 11. novembra 2013. u Londonu pod naslovom The Hunger Games: Catching Fire.[1]

Radnja romana

[uredi | uredi kod]

Nakon što je nadmudrila Kapitol i skupa sa Peetom Mellarkom uspjela preživjeti strahote arene na 74. Igrama gladi, Katniss Everdeen započinje pobjedničku turneju po Panemu. Međutim, predsjednik Snow nije zadovoljan razvojem događaja jer se javljaju naznake ustanka u pojedinim distriktima. Stoga ucjenjuje Katniss da nastavi glumiti romansu sa Peetom i na taj način umiri građane. Samo godinu dana nakon njene pobjede na igrama, dolaze na red nove, 75. Igre gladi koje su ujedno i "Četvrtvjekovno okajavanje", jubilej koji se održava na svakih 25 godina. Tada se Kapitol postara da Igre budu posebno zanimljive i okrutne. Na prošlom "Četvrtvjekovnom okajavanju" broj takmičara je udvostručen, a ovaj put Tvorci Igara odlučuju odabrati tribute među dosadašnjim pobjednicima. Kao jedini ženski pobjednik iz Distrikta 12, Katniss biva ponovo odabrana i skupa sa Peetom poslana u arenu da se bori do smrti.

Glavne teme Lova na vatru uključuju opstanak[2] i sukob međuzavisnosti i nezavisnosti. Kako recenzentica Margo Dill ističe, "U Lovu na vatru, Katniss i Peeta su definitivno međusobno zavisni i pomažu jedno drugom da prežive. Činjenica je da im je oboma preživljavanje onog drugog važnije od sopstvenog." Dill objašnjava kako ovo povećava šanse svakog od njih da umru.
Državna kontrola je još jedna značajna tema koja se provlači ne samo kroz ovaj roman, nego kroz cijelu trilogiju. Nakon gušenja prvobitne pobune, Kapitol je uspostavio pravila kako bi ograničio i nadzirao živote građana. Primjeri koje navodi Dill uključuju da "75. Igre Gladi imaju 'nova' pravila zbog kojih su Katniss i Peeta ponovo dovedeni u opasnost. Više 'Mirovnjaka' je poslano u distrikte kako bi ugušili nadu koja se javila u građanima nakon prethodih Igara Gladi." [3] Također važna tema koja se susreće u trilogiji jesu mediji i uticaj popularne kulture na emocije, želje i društvene poglede. Ostale teme u romanu uključuju moral, pokornost, žrtvovanje, iskupljenje, ljubav i zakon.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Igre gladi: Lov na vatru
  2. Chipman, Ian. "Booklist Catching Fire Review". Arhivirano 2019-03-31 na Wayback Machine-u Booklist. Pristupljeno 21.07.2010.
  3. Dill, Margo (July 15, 1234). "Novel Study Guides: Themes in Catching Fire by Suzanne Collins". Pristupljeno 22.07.2010.