Catawban

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Catawban (Eastern Siouan), skupina siouanskih jezika i plemena nekada raširena po istočnim predjelima današnjeg SAD-a uz atlantsku obalu i zaleđe saveznih država Virginia, i Sjeverna i Južna Karolina. Istočni Siouanski narodi prema W. J. McGeeju, sastoje se od nekoliko ogranaka čija su plemena često bila vezana u labave plemenske saveze, konfederacije. Kulturno su pripadali Jugoistočnim Indijancima, uključujući ratarstvo, lov i ribolov. Sela su im pretežno zbog napada Iroquoian plemena kao što su Irokezi i Susquehanna, bila opasana i zaštićena palisadama. Veoma su rano nestali, negdje sredinom 17. pa do ranog 18. stoljeća. Glavno preživjelo pleme, Catawba, asimiliralo je više manjih lokalnih plemena, među kojima se u suvremeno doba nanovo okupljaju preživjeli pripadnici koji vuku stara plemenska porijekla i organiziraju i formiraju u nove plemenske zajednice koje od matičnih država i vlade SAD.-a zahtijevaju državna ili federalna priznanja. McGee Istočnosiouanska plemena dijeli na sljedeće konfederacije i ogranke:

  1. Konfederacija Monacan sa plemenima: Mahoc ili Mahock, Meipontsky, Monacan, Nuntaneuck ili Nuntaly i Mohetan ili Moneton.
  2. Skupina Tutelo, uključujući plemena: Tutelo, Saponi i Occaneechi.
  3. Konfederacija Manahoac sa plemenima: Hassinunga, Manahoac, Ontponea, Shackaconia, Stegaraki, Tegninateo i Whonkentia.
  4. Skupina Catawba sa plemenima: Adshusheer, Cape Fear, Catawba, Congaree, Eno, Santee, Sewee, Shakori, Sissipahaw, Sugeree, Warrennuncock, Wateree, Waxhaw i Woccon.
  5. Skupina Sara ili Cheraw sa plemenima: Keyauwee i Saraw (Sara Cheraw).
  6. Skupina Pedee, sa plemenima: Backhook, Hook, Pedee, Waccamaw i Winyaw[1].

Do suvremenog vremena nije preživio nijedan jezik skupine Catawban.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]