Cat's Eye (manga)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Cat's Eye (anime))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cat's Eye

Osmi svezak stripa, na čijem su izdanju tri glavne junakinje
キャッツ アイ
(Kyattsu Ai)
Žanrakcija, drama, krimić
Manga
AutorTsukasa Hojo
IzdavačShueisha
DemografijaShōnen manga
MagazinWeekly Shōnen Jump
Originalno izdanje1981.1985.
Tomovi18
TV anime
RežijaYoshio Takeuchi
Kenji Kodama
ScenaristKeisuke Fujikawa, Kenji Terada, Tomoko Konparu, Toshimichi Okawa
StudioTokyo Movie Shinsha
MrežaNippon Television
Mreža na engleskomSjedinjene Američke Države Imaginasian
Originalno prikazivanje11. travnja 1983.8. srpnja 1985.
Epizode73

Cat's Eye (キャッツ アイ Kyattsu Ai?) japanska je humorna kriminalistička manga koju je napisao i ilustrirao Tsukasa Hojo.[1] Strip je kasnije adaptiran u anime seriju koja je emitirana 1983. u Japanu na Nippon Television.[1] Radnja se odvija oko tri sestre - Rui, Hitomi i Ai - koje su po danu vlasnice jednog kafića, no po noći se preoblače u kradljivice umjetničkih galerija pod pseudonimom 'Mačje oko', dok ih proganja policijski inspektor Toshi, koji je pak u vezi sa Hitomi. Cat's Eye je također emitirana i u drugim zemljama, među kojima su i Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Filipini i Kina. 2007., ImaginAsian je objavio emitiranje prve sezone serije na ImaginAsian TV, a potom i objavljivanje serije na video tržište u Sjevernoj Americi.[2] Serija je emitirana te godine u lipnju, da bi potom bila objavljena na DVD-u u rujnu.

Remake stripa, također nazvan Cat's Eye (キャッツ・愛 Kyattsu Ai?, napisan u kanji verziji za "ljubav"), je objavljen u izdanju Coamixa u sklopu Monthly Comic Zenon antologije 2010.[3] Crteže nove serije obavio je Shingo Asai. U prestižnom časopisu Animage, Cat's Eye se 1984. našao na 13. mjestu na popisu 20 najboljih animea godine, sa 259 glasova čitatelja, dok je Kisugi Ai u istom izdanju izabrana za sedmu najomiljeniju anime junakinju, sa 659 glasova.[4] Iduće godine, u sedmom izdanju Animagea, serija se opet našla na listi 20 najboljih animea godine, ali ovog puta na 18. mjestu sa samo 44 glasa. Iste godine, junakinja Kisugi Ai je izabrana sa 12. najomiljeniji anime ženski lik.[5] 2005., TV Asahi je objavio listu 100 najboljih animea u zadnjih sto godina, na temelju istraživanja raznih dobnih skupina diljem Japana. Cat's Eye se na toj listi našao na 50. mjestu.[6]

Radnja[uredi | uredi kod]

Tri Kisugi sestre - Hitomi, Ai i Rui - vode jedan mali kafić tijekom dana. One su kćeri Michaela Heinza, slikara koji je tajnovito nestao tijekom 1970-ih. Kako bi otkrile što se dogodilo s njim, one kradu svaki artikl iz kolekcije njihovog oca od novih vlasnika na raznim umjetničkim galerijama. Odašilju karte pod nazivom "Mačje oko" policiji svaki puta kada planiraju pljačku, ali ipak uvijek uspiju pobjeći. Policijski inspektor Toshio Utsumi, koji je zadužen za taj slučaj, je postao Hitomin dečko, što je vrlo prigodno za djevojke kada trebaju otkriti što će se dogoditi, ali kod Hitomi izaziva grižnju savjest.

Na kraju serije, Heinz ostavlja bilješku za svoje kćeri u kojoj otkriva da ne može otkriti svoj identitet jer ga mafija može eliminisati, ali da se može pojaviti za pet godina. Ipak, otkriva se da je "Heinz" zapravo lažnjak, i podli ujak sestara, Cranaff, koji je prevario Michaela prije nekoliko godina. Nakon što izgubi od trija, Cranaff se odluči iskupiti tako što zapali muzej čime ubija sebe i sav kriminalistički sindikat. Hitomi eventualno saopšti Toshiju da je ona dio 'Mačjeg oka' te beži pre nego ju ovaj može uhapsiti. Toshio ju odluči "uhvatiti" zaručničkim prstenom na zračnoj luci. On da otkaz na policijskoj postaji te ju odluči pronaći u Americi, ali otkriva da je ova izgubila sjećanje zbog virusnog meningitisa. Toshio provede vreme s njom sve dok joj se ne vrati sjećanje, te njih dvoje obnove vezu.

Ženski trio, kao i njihov kafić, se pojavljuju i u druga dva ostvarenja Hoja, City Hunter i Angel Heart. Ipak, te tri serije nemaju isti kontinuitet.

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

Povijest[uredi | uredi kod]

Nakon što ga je Animage svojedobno usporedio sa ženskom verzijom Lupina III,[1] Tsukasa Hojov seksi trio djevojaka provalnica je postao senzacija kada je objavljen kao manga u Shonen Jumpu 1981.[1] Obuhvatio je osam svezaka, te je privukao i mušku kao i žensku publiku. Serija je postigla takođe veliki uspjeh, spajajući krimić, šund i humor. Glazba u uvodnoj špici je bila tako popularna da je rasprodana u preko 800.000 kopija na glazbenom tržištu.[1] Nakon prvih 36 epizoda, druga sezona je 1985. imala 37 epizoda, ali nešto lakšeg tona, te se usredotočilo na ljubavni trokut između likova.[1] Uslijedio i igrani TV specijal 1988., kao i igrani dugometražni film 1997.[1]

Theron Martin je naglasio kako je nemoguće ne uočiti utjecaj TV serija Lupin III. i Charliejevi anđeli na Cat's Eye. Navodi kako je, usprkos manjku sofisticiranosti, to "razmjerno zrela, seksi serija namijenjena barem djelomično odraslima, te zna biti ozbiljna, ali je ipak većinom komična."[7] Kudio je "nevjerojatne slučajnosti i masovne izmišljotine kako bi ostvarila tu schemu", uzimajući za primjer činjenicu što se tri junakinje ne maskiraju, ali ih ipak nitko ne može prepoznati. U jednoj epizodi, Martin primjeućuje kako su Toshi i Hitomi zajedno pali u bunar, no on joj ipak ne otkriva identitet jer je "prigodno privremeno izgubio vid od pada". Drugi je primjer kako je Toshi "nevjerojatno glup" jer nije povezao to što tri sestre vode kafić "Mačje oko", a tri žene kradljivice se također tako zovu.[7]

Izvori[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Clements 2001., str. 57-58
  2. „Broadcast and DVD Release of Orguss, Nobody's Boy Remi and Cat's Eye coming from ImaginAsian6”. Anime News Network. 16. travnja 2007. Pristupljeno 26. travnja 2013. 
  3. „Comic Natalie -Cat's Eye returns in Comic Zenon” (Japanese). 
  4. „The 6th Anime Grand Prix”. Animage. lipanj 1984. Pristupljeno 26. travnja 2013. 
  5. „The 7th Anime Grand Prix”. Animage. lipanj 1985. Pristupljeno 26. travnja 2013. 
  6. „News: TV Asahi Top 100 Anime”. Anime News Network. 23. rujna 2005. Pristupljeno 26. travnja 2013. 
  7. 7,0 7,1 Theron Martin (30. siječnja 2008). „Cat's Eye - Sub.DVD - Season 1 Collection”. Anime News Network. Pristupljeno 30. travnja 2013. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]