Caspak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Capronije (Caspaka) koju je Edgar Rice Burroughs nacrtao 1917. godine

Caprona (fonetski: Kaprona), Capronia (fonetski: Kapronija) ili (endonimski Caspak) je izmišljeni otok koji predstavlja poprište radnje science fiction romana američkog pisca romana Edgara Ricea Burroughsa, odnosno istoimenog ciklusa, prvi put objavljenog 1918. godine.

Caprona je opisana kao otok smješten na Južnom Atlantiku, u blizini obale Antarktika, te se navodi kako je ime dobila po italijanskom moreplovcu i istraživaču Caproniju koji ga je otkrio za vrijeme svojih putovanja 1721. godine, ali potom izgubio njegovu preciznu lokaciju. Caprona ima neobičan reljef i oblik, odnosno njena obala se u potpunosti sastoji od visokih, nepristupačnih planina, dok se u unutrašnjosti nalazi veliko jezero i rijeke, odnosno aktivni vulkan koji omogućava tropsku i umjerenu klimu; to je, sa druge strane, također omogućilo da se na Caproni mogu pronaći primjerci prahistorijske flore i faune, uključujući dinosaure ali i pećinske ljude. Burroughs je u svojim romanima to nastojao objasniti specifičnim lokalnim konceptom gdje se evolucija umjesto kroz generacije odvija kroz metamorfozu pojejedinačnih organizama.

Caprona je opisana u romanima The Land That Time Forgot, The People That Time Forgot i Out of Time's Abyss. Poslije je prikazana u filmovima The Land That Time Forgot (1975) i The People That Time Forgot.

Godine 2009. je prikazana i u novom filmu The Land That Time Forgot, iako je tamo lokacija zamijenjena Bermudskim trokutom.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]