Carroll O'Connor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Carroll O'Connor
glumac, komičar, producent
Carrol O'Connor kao Archie Bunker 1975. godine
Biografske informacije
RođenjeJohn Carroll O'Connor
2. august 1924
Bronx, New York, SAD
Smrt21. 6. 2001. (dob: 76)
Culver City
SupružnikNancy Fields O'Connor
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, producent
Opus
Djelatni period1960–2000
Znamenite uloge

John Carroll O'Connor (2.8. 192421.6. 2001.) bio je američki glumac, najpoznatiji po ulozi Archieja Bunkera u televizijskim sitcomima All in the Family (1971-1979) i Archie Bunker's Place (1979-1983). O'Connor je kasnije nastupio i u TV-seriji In the Heat of the Night kao šef policije Bill Gillespie od 1988. do 1994.

Biografija[uredi | uredi kod]

O'Connor se rodio u irsko-američkoj porodici u Bronxu, a odrastao u Forrest Hillsu, istom onom dijelu Queensa gdje će živjeti njegov najpoznatiji lik Archie Bunker. U drugom svjetskom ratu je služio u američkoj trgovačkoj mornarici, a nakon rata se školovao na Univerzitetu Montane i u Dublinu s namjerom da postane nastavnik engleskog jezika.

U Dublinu se 1951. vjenčao sa svojom suprugom Nancy, koja je zbog njega prešla na katoličanstvo. Nakon kraće karijere kao nastavnik, početkom 1960-ih se posvetio glumi, počevši dobijati uglavnom karakterne uloge na televiziji i filmu. 1963. godine je dobio ulogu Kaske u filmu Kleopatra te otišao u Rim na snimanje. Tamo je zajedno sa suprugom usvojio dječaka čiji su roditelji umrli prije deset dana i dao mu ime Hugh O'Connor.

O'Connor je nakon toga napravio zapažene nastupe u filmovima kao što su Point Blank i Kelly's Heroes. Godine 1970. je živio u Italiji kada je primio ponudu da nastupi u sitcomu koji će poslije biti poznat kao All in the Family. O'Connor je pristao, misleći da će se nakon jedne sezone u Hollywoodu vratiti natrag. Međutim, serija je doživjela ogroman uspjeh, a sam O'Connor primio čak četiri Emmyja i jedan Zlatni globus za tu ulogu.

O'Connor je po svojim političkim uvjerenjima bio liberal, ali je dobro poznavao konzervativni svjetonazor svog lika te ga je nastojao humanizirati. Upravo je O'Connorov talent omogućio da serija, čiji autori nisu krili liberalna uvjerenja, ne skrene u jeftinu propagandu.

O'Connor je isti lik tumačio i u TV-seriji Archie Bunker's Place, a od 1988. do 1993. je tumačio ulogu šefa policije u južnjačkom gradu u TV-seriji In the Heat of the Night. U toj seriji, gdje je nastupao njegov sin Hugh, je napravio još jedan uspjeh i zaradio Emmy.

Međutim, posljednje godine života je zasjenilo samoubojstvo Hugha, izazvano dugogodišnjom neuspješnom borbom s narkoticima. O'Connor je, u uspomenu na sina, postao aktivist za borbu protiv narkomanije i u Kaliforniji izlobirao zakon kojim rodbina umrlih narkomana može tražiti financijsku odštetu od dilera.

Osim što se bavio glumom, pisao je scenarije, a kasnih 1990-ih i predavao kreativno pisanje na Univerzitetu Montane.

Umro je 21.6. 2001. od srčanog udara, izazvanog dugogodišnjim dijabetesom.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]