Karel Lamač

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Carl Lamac)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karel Lamač
Biografske informacije
Rođenje27. 1. 1897.
Prag, Austro-Ugarska (danas Češka)
Smrt2. 8. 1952. (dob: 55)
Hamburg, Zapadna Njemačka
SupružnikAnny Ondra (razvod)
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser, scenarist, glumac
Opus
Djelatni period1918—1952

Karel Lamač (27. januar 1897 - 2. august 1952) bio je češki filmski režiser, scenarist i glumac, a koji se danas smatra jednim od najznačajnijih ličnosti međuratne čehoslovačke kinematografije.

Odrastao je u porodici apotekara i kao mladić studirao farmaciju, prije nego što ga je zaintrigirala muzika. Filmom se počeo baviti u Prvom svjetskom ratu, snimajući dokumentarce za austro-ugarsku vojsku. Nakon završetka rata je snimio niz uspješnih filmova, pri čemu mu je pomoglo partnerstvo sa popularnom glumicom Anny Ondra, sa kojom se oženio i osnovao producentsku kuću Ondra-Lamač Film. Lamač je postao poznat kao autor prvih čehoslovačkih zvučnih filmova, od kojih su mnogi imali i verzije na različitim jezicima. Nakon njemačke okupacije je emigrirao u Nizozemsku, potom u Francusku i na kraju u Britaniju, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata snimao dokumentarce o čehoslovačkoj vojsci u egzilu. Nakon rata se vratio u domovinu, ali je opet emigrirao, ovaj put motiviran strahom od komunista koji su 1948. preuzeli vlast. Umro je nekoliko godina kasnije u Zapadnoj Njemačkoj.

On, Ondra, režiser Václav Wasserman i direktor fotografije Otto Heller su kasnije proglašeni "velikom četvorkom" predratnog čehoslovačkog filma.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

režiser[uredi | uredi kod]

glumac[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]