Car Taizong od Jina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Car Taizong od Jina
car dinastije Jin
Vladavina 27. septembar 1123 – 9. februar 1135
Puno ime Wányán Shèng (完颜晟)
Wányán Wúqǐmǎi (完顏吳乞買)
Otac Wanyan Helibo 完顏劾里缽 (posthumno prozvan Car Shizu)

Wanyan Sheng, poznat i kao Car Taizong od Jina (25. novembar 1075 – 9. februar 1135) bio je džurčenski car iz dinastije Jin koji je vladao sjevernom Kinom od 27. septembra 1123. do smrti.

Ime po rođenju mu je bilo Wányán Wúqǐmǎi (完顏吳乞買), a za vrijeme vladavine je koristio ime Tiānhuì (天會). Na prijestolju je naslijedio svog starijeg brata cara Taizua, i to u završnoj fazi sukoba Džurčena sa kitanskom dinastijom Liao. Godine 1125. je džurčenski vojskovođa Wanyan Loushi zarobio kitanskog cara Tianzuoa čime je prestala postojati dinastija Liao.

Gotovo odmah nakon toga su Džurčeni došli u sukob sa svojim dotadašnjim saveznicima iz kineske dinastije Song. Dvije godine kasnije su džurčenske trupe zauzele zauzele kinesku prijestolnicu Kaifeng te zarobile kineskog cara Qinzonga. To je označilo kraj tzv. Sjeverne dinastije Song, a Džurčeni su zavladali sjevernom Kinu. Qinzongov rođak princ Zhao Gu je, međutim, uspio pobjeći na jug i osnovati tzv. Južnu dinastiju Song. Džurčeni su pokušavali likvidirati i taj ostatak kineske države, ali u tome nisu imali uspjeha.

Pred smrt je Wuqimai za nasljednika imenovao Wanyan Dana, unuka osnivača dinastije Wanyan Agude.