Car Kōbun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Car Kōbun
39. car Japana
Vladavina672 (8 mjeseci)
Rođen/a648
Umro/la21. august (672. (dob: 23–24)
SahranaNagara no Yamasaki no misasagi (Shiga)
PrethodnikCar Tenji
NasljednikCar Temmu
PotomstvoPrinc Kadono, princeza Ichishihime, princ Yota
OtacCar Tenji
MajkaYakako-no-iratsume, niža dvorska dama iz Ige (Iga no Uneme)

Car Kōbun (弘文天皇 Kōbun-tennō?, 648 – 21. august 672) bio je 39. po redu car Japana [1] prema tradicionalnom popisu.[2] Njegova je vladavina je trajala samo nekoliko mjeseci u periodu 671-672.[3]

Bio je sin prethodnog cara Tenjija, a prije stupanja na prijestolje mu je službeno ime bilo princ Ōtomo (大友皇子, Ōtomo no ōji). Bio je Tenjijev omiljeni sin, te mu je dao titulu Daijō Daijin, odnosno "kancelar kraljevstva". Imao je dvije supruge - kćer svog strica princa Oame (s kojom je imao kćer) te kćer Fujiwara no Kamatarija, sa kojom je također imao kćer.

Otac je ispočetka kao nasljednika prijestolja namjeravao postaviti svog strica Oamu, ali se na kraju ipak odlučio za Otomoa, koji je krajem 671. ili početkom 672. stupio na prijestolje kao car Kobun. Međutim, njegov stric je podigao ustanak poznat kao Jinshin rat te ga svrgnuo i postao car Temmu. Svrgnuti Kobun je izvršio samoubistvo - prema nekim navodima vješanjem, a prema drugim navodima izvršivši sepukku.

Za Kobuna je karakteristično da ga rane japanske kronike nisu navodile kao cara, nego kao uzurpatora. Ta se situacija promijenila tek u 19. vijeku nakon Meiji revolucije u Japanu kada je priznat kao car u skladu sa tada uspostavljenim carskim kultom.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Agencija carskog domaćinstva (Kunaichō): 弘文天皇 (39)
  2. Ponsonby-Fane, Richard. (1959). The Imperial House of Japan, p. 53.
  3. Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du japon, pp. 55-58. na Google knjigama

Literatura

[uredi | uredi kod]
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Tenji
Car Japana:
Kōbun

671–672
Slijedi:
Car Temmu