Car Gaozu od Kasnijeg Jina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Car Gaozu od Kasnijeg Jina
Rođenje i smrt: 892–942. (dob: 49–50)
Osobno ime: Jingtang
Datumi vladavine: 936–942
Dinastija: Dinastija Kasniji Jin
Datumi ere: 936–944
Hramsko ime: Gaozu (高祖; High Founder)
Posthumno ime:
(puno) 
Shengwenzhangwumingdexiao Huangdi (聖文章武明德孝皇帝; Štovani uljuđeni briljantni ratnički kreposni i sinovljevski car)
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Shi.

Shi Jingtang (pojednostavljeni kineski: 石敬塘tradicionalni kineski: 石敬塘, 892–942) bio je prvi car, odnosno osnivač dinastije Kasniji Jin (936–946), treće od Pet dinastija koje su vladale sjevernom Kinom u prvoj polovini 10. vijeka.

Shi je po nacionalnosti bio Shatuo Turčin, a porodica mu je bila skromnog porijekla. Otac Nielieji se istakao kao oficir u vojsci Li Keyonga i Li Cunxua, od kojih će potonji 923. osnovati dinastiju Kasniji Tang. I sam Shi je služio dinastiju, ali je 926. nagovorio Li Cunxuovog sina Li Siyuana da ubije oca i zavlada kao car Minzong. Shi je postao carev zet. Nakon careve smrti 933. je vlast preuzeo njegov posvojeni sin Li Congke (car Mo); sukobe unutar dinastije je Shi iskoristio da organizira novu pobunu, u kojoj su mu podršku pružili nomadski Kitani sa sjevera.

936. je Shi uspio svrgnuti cara Moa i uspostaviti svoju dinastiju. U znak zahvalnosti je kitanskoj dinastiji Liao predao vlast nad strateški važnih Šesnaest prefektura na sjeveru Kine, a zbog čega je bio žestoko kritiziran od kasnijih kineskih historičara. Poslije je prijestolnicu premjestio u Kaifeng. Umro je nakon šest godina vladavine, a naslijedio ga je Shi Chongggui, s kojim će ubrzo prestati dinastija.

Literatura

[uredi | uredi kod]
Car Gaozu od Kasnijeg Jina
Kuća Shi (936–947)
Rođen/a: 892 Umro/la: 942
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Modi iz dinastije Kasniji Tang
car Kine
936–942
Slijedi:
car Chudi
Prethodi:
nema (osnivač dinastije)
car Kasnije dinastije Jin
936–942
Slijedi:
Shi Chonggui