Coordinates: 45°26′46″N 12°19′37″E / 45.446°N 12.327°E / 45.446; 12.327

Cannaregio

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

45°26′46″N 12°19′37″E / 45.446°N 12.327°E / 45.446; 12.327

Pozicija Cannaregia u Veneciji
Kanal Cannaregio, žila kucavica sestiera Cannaregio (pogled iz Canal Grandea

Cannaregio je jedan od šest historijskih sestiera u Veneciji, u Sjevernoj Italiji. Ovom sestieru pripada i venecijansko groblje na otoku San Michele.

Geografija[uredi | uredi kod]

Cannaregio nalazi se nalazi na sjeveroistoku Venecije, i drugi je po veličini sestiere u Veneciji, od 150 hektara. [1] i 13.169 stanovnika (2007.), jedino je Castello veći. Ime je dobio po istoimenom Kanalu Cannaregio koji se nalazi u njemu, a on po trstici (cana = trstika, od latinski: calamo) koja je rasla u tom dijelu Venecijanske lagune prije nego što je naseljen.

Historija[uredi | uredi kod]

Cannaregio se počeo graditi u 11. vijeku, kad se teren na otocima počeo isušivati, i kad je produbljen kanal Cannaregio, koji je sve do izradnje željezničkog i cestovnog nasipa u 19. vijeku bio glavna prometnica Venecije za vezu sa kopnom. I u Cannaregiu su se gradile elegantne palače, osobito uz Canal Grande, no Cannaregio je bio ipak kvart radnika, radionica i sirotinje. Od početka 1516, venecijanskim Židovima bilo je zabranjeno napuštati geto u Cannaregiu od zalaska sunca do zore, vrata geta bila su budno čuvana. I pored tih mjera venecijanski židovi uspjeli su zadržati svoje pozicije u gradu kao uspješni trgovci, bankari, apotekari i fizičari, ograničenja njihova kretanja trajala su 270 godine, sve dok Napoleon Bonaparte nije osvojio Mletačku republiku 1797. Za njegove vladavine porušena su vrata i zidovi geta, i otad su svi građani Venecije mogli su živjeti tamo gdje žele.

Crkva Santa Maria di Nazareth, poznata kao Chiesa degli Scalzi

U 19. vijeku probijena je izgrađena ulica kroz cijeli Cannaregio, nazvana Strada Nuova, i izgrađen nasip i mostovi za željeznicu i cestu kojom je Venecija spojena sa kopnom u Mestreu i željeznička stanica Santa Lucia. Današnji Cannaregio je osim Strade Nuove, Canal Grandea, željezničke stanice po kojima idu horde turista, mirni stambeni dio Venecije, sa malim lokalnim dućanima i kafeima.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Crkve u Cannaregiu[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]