Callan (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Callan (TV serija)
NastupajuEdward Woodward
Russell Hunter
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj sezona4
Broj epizoda44 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje50 min. po epizodi (60 min. sa reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalITV
Originalno prikazivanje8. jul 1967 – 24. maj 1972

Callan je britanska igrana TV serija koja se emitirala od 1967. do 1972. godine na programu mreže ITV. Naslovni protagonist, koga tumači Edward Woodward, je agent britanske tajne službe zvane "Odjel", zadužen za obavljanje "prljavih operacija" koje uključuju i fizičko uklanjanje pojedinaca koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti i interesima. Callan, kome je u poslu povremeno pomagao kriminalac po imenu Lonely (koga je glumio Russell Hunter), je bio ciničan i mučen beskrupuloznošću svojih pretpostavljenih, sa kojima je često dolazio u sukob. Callan se od sličnih špijunskih TV-serija isticao izuzetno mračnim tonom, te se isticao po neuobičajeno negativnom prikazu rada obavještajnih službi u tadašnjem Zapadnom svijetu.

Originalno je nastao kao TV drama A Magnum for Schneider, prikazane 1967. kao epizoda antologije Armchair Theatre. Ona je poslužila kao uspješni pilot za seriju koja je napravljena u četiri sezone - dvije u crno-bijeloj tehnici (1967, 1969) i dvije u boji (1970, 1972). Godine 1974. je pilot-epizoda poslužila kao predložak za igrani film Callan, a 1981. nastavak u obliku TV filma pod naslovom Wet Job.

Serija je doživjela veliku popularnost i od Woodwarda načinila zvijezdu. S obzirom na sličnosti sa naslovnim likom, kao i to da ga je tumačio Woodward, popularna TV-serija The Equalizer iz 1980-ih se smatrala svojevrsnim duhovnim "nastavkom" Callana. Slične špekulacije su se odnosile i na popularnu TV-seriju La Femme Nikita, u kojoj se Woodward također pojavljuje u ulozi šefa organizacije nalik na onu za koju radi Callan.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]