Call of Duty 3

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Call of Duty 3

Razvio Trijarč (engl. Treyarch)
Distributer(i) Aktivižn (engl. Activision)
Datum(i) objavljivanja
Žanr(ovi) Pucačina iz prvog lica
Platforme Xbox 360 (XBLA)
Xbox
PlayStation 3 (PSN)
PlayStation 2
Wii
Medijum DVD, Blu-ray Disc, Wii Optički disk
Način kontrole džojstik
Prethodnik Call of Duty 2

Call of Duty 3 je pucačina iz prvog lica i treće izdanje poznatog serijala Call of Duty, sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedino je izdanje iz originalnog serijala koje nije objavljeno za Majkrosoft Vindouz. Igra je izašla u prodaju 7. novembra 2006. Igru je razvio Trijarč, a objavio Aktivižn.

Igra[uredi | uredi kod]

Kampanje[uredi | uredi kod]

Misije tokom igre se izvršavaju u vreme nakon invazije savezničkih jedinica na Normandiju, gde igrač oslobađa teritorije okupirane Francuske. Za razliku od prethodnih delova, umesto odvojene tri, sada se igra sastoji samo od jedne kombinovane kampanje, gde učestvuju američka, britanska, poljska, kanadska i francuska armija.

Američka kampanja[uredi | uredi kod]

Karakter kog igrač može kontrolisati u američkoj kampanji je novoregrutovani vojnik Nikls, koji je postao član 29. pešadijske divizije, koja učestvuje prvo u oslobađanju francuskog grada Saint-Lô, a potom se pridružuje 90. pešadijskoj diviziji, gde se po šumskom terenu, sukobljava sa nemačkom vojskom oko navodno napomenutog grada. Grupu predvodi vodnik Frenk Mekkalin, koji biva ubijen pa njegovo mesto i vojni čin zauzima desetar Majk Dikson.

Britanska kampanja[uredi | uredi kod]

U britanskoj kampanji, igrač kontroliše vodnika Džejmsa Dojla, karaktera kojeg je takođe bilo moguće kontrolisati u Call of Duty: United Offensive. Opet dobija ulogu pilota, koji biva porušen na teritoriji Francuske, gde spašen od francuskih pobunjenika, pomaže u oslobađanju lokalnih teritorija. Ubrzo stiže i pojačanje i britanske armije, i sada dve armije udružene zajedno oslobađaju neke industrijske oblasti, koje održavaju Nemci. U ovoj kampanji se pojavljuje i major Ingram, koji je isto poznat iz Call of Duty: United Offensive.

Kanadska kampanja[uredi | uredi kod]

Tokom ove kampanje, igrač kontroliše vojnika Kola, člana 4. kanadske oklopne divizije, koju predvodi poručnik Žan Gaj Robišoud, navodni veteran iz prvog svetskog rata. I ovde se oslobađaju industrijske oblasti pod nemačkom kontrolom.

Poljska kampanja[uredi | uredi kod]

Poljska kampanja ne uzima puno maha. Igrač kontroliše karakter desetara Vojćeha Bohatera, koji kao član poljske oklopne divizije upravlja tenkom, i suprodstavlja se 7. nemačkoj oklopnoj diviziji, na brdu, kog su Nemci pokušali da osvoje zbog strateškog značaja.

Multiplejer[uredi | uredi kod]

U multiplejeru ovog izdanja igre, postoje neke novine. Igrač može po prvi put u igri da kontroliše oklopna vozila, poput tenkova ili prevoznih motora. Svi igrači se mogu rasporediti u dva tima: savezničkom, i okupaturskom (nemačkom). Meč može imati maksimalno 24 igrača u Xbox 360 i PlayStation 3, a po 16 igrača u Xbox i PlayStation 2 konzolama. Postoje dva tipa igre: Igračke (engl. Player), gde igrač može pozivati druge igrače da se pridruže igri, ali da se ne takmiče po poenima, dok je drugi tip igre rangirani, gde se igrači udružuju u timove i bore za poene.