CTAN

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

CTAN (akronim za "Comprehensive TeX Archive Network") je autaritativno mesto gde se materijal i softver vezan TeX-a mogu naći za preuzimanje. Skladišta za druge projekte, kao što je MiKTeX distribucija TeX-a, konstantno održavaju kopiju većeg dela CTAN sajta.

Perl arhiva, CPAN, zasnivana je na CTAN modelu.

Istorija[uredi | uredi kod]

Pre nego što je napravljen CTAN, bilo je više ljudi koi su omogućili javni pristup raznim TeX materijalima, ali u to vreme nije bilo sistematskog prikupljanja materijala. Na EuroTeX konferenciji koja je održana 1991. godine, na podijumu za diskusiju koju je organizovao Joakim Šrod, formirana je ideja o sjedinjavanju zasebnih kolekcija na jednom mestu. (Joakim Šrod je bio zainteresovan za ovu temu, jer je bio aktivan u TeX zajednici od 1983. godine i vodio je jedan od najvećih ftp servera u Nemačkoj u to vreme.)

CTAN je sagrađen tokom 1992. godine, od strane Rajnera Šefa i Joakima Šroda u Nemačkoj, Sebastijana Rahca u Ujedinjenom Kraljevstvu, i Džordža Grinvade u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas postoje samo tri osobe koje održavaju arhive i ažuriraju TeX katalog: Petra Ribe-Puglise, Rajner Šef i Robin Fejrberns. Struktura sajta je sastavljena početkom 1992. godine, kada je Džordž Grinvade uradio glavni posao, a sinhronizovana je početkom 1993. godine. Za organizaciju ovog zadatka TeX korisnička grupa je obezbedila okvir — tehničku radnu grupu. CTAN je zvanično najavljen 1993. godine na EuroTeX konferenciji za novinare u Astonskom univerzitetu.

Engleski sajt je bio stabilan od početka, dok su američki i nemački sajtovi tri puta pomerani. Američki sajt je prvo bio na Državnom univerzitetu Sem Hjustona pod nadzorom Džordža Grinvade, da bi 1995. godine bio pomeren na Univerzitet u Masečusetsu Boston, gde ga je vodio Karl Beri. Tokom 1999. godine sajt je ponovo pomeren i to u Koledž Svetog Mihaila u Kolčesteru, Vermont. Tamo je saopšteno da krajem januara 2011. godine, sajt ide van mreže.[1] Od januara 2013. godine, ogledalo je smešteno u Univerzitetu u Juti (bez čvora za otpremanje).[2]

Nemački sajt je prvo bio postavljen na Univerzitetu u Hajdelbergu, kojim je upravljao Rajner; tokom 1999. godine je preseljen na Univerzitet u Majncu, kojim je takođe upravljao Rajner; tokom 2002. godine sajtom upravlja Rajnhard Zirke na Univerzitetu u Hamburgu; konačno, tokom 2005. godine, sajt je preseljen kod komercijalne hosting kompanije, jer je količina saobraćaja bila previsoka da bi bio sponzorisan od strane univerziteta. Nemački sajt subvencioniše DANTE.

Danas, glavni CTAN čvorovi služe za preuzimanja više od 6 TB mesečno, ne računajući 94 miror sajta širom sveta. Dana 31. decembra 2016. godine CTAN je prijavio 5247 paketa za preuzimanje, koje su kreirali 2402 autora.[3]

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Jim Hefferon. tug.ctan.org offline. Posting. comp.text.tex, 2011-01-30. Retrieved 2013-01-19.
  2. Steve Peter. January 2013 TUG news. Posting. texhax, 2013-01-19. Retrieved 2013-01-21.
  3. „CTAN – Comprehensive TeX Archive Network” (njemački). 2016-12-31. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]