Burski ratovi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Burski ratovi
Boers 1881.png
Gravura Burski ratnici iz londonskih novina Illustrated London News -1881.
Datum 1880. - 1902.
Lokacija Južna Afrika
Sukobljene strane
Flag of the United Kingdom.svg Britansko Carstvo Flag of Transvaal.svg Južnoafrička Republika Transvaal
Flag of the Orange Free State.svg Slobodna Država Oranje (Oranje Vrijstaat)

Burski ratovi (afrikaans: Vryheidsoorloë, prevedeno Ratovi za slobodu) bila su dva ratna sukoba između Bura i Britanskog Carstva u Južnoj Africi koji su se vodili krajem 19. vijeka do 1902.

Prvi burski rat[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Prvi burski rat

Prvi burski rat, bio je ratni sukob između Bura iz Južnoafričke Republike Transvaal i Britanskog Carstva koji se vodio od 20. decembra 1880. do 23. marta 1881. [1]Buri su u tom ratu pobijedili i učvrstili svoju nezavisnost.

Drugi burski rat[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Drugi burski rat

Drugi burski rat , bio je puno duži i veći ratni sukob između dviju burskih republika; Slobodne Države Oranje (Oranje Vrijstaat) i Južnoafričke Republike Transvaal i Britanskog Carstva, koji se vodio od 1899. do 1902. [1]U tom sukobu pobijedili su Britanci, burske republike prestale su postojati, i postale su britanske kolonije sa izvjesnim stupnjem autonomije (zelf-bestuur). Rat se odvijao sa promjenjivom ratnom srećom, uz velik broj žrtava. Nakon poraza u otvorenim frontalnim sukobima, Buri su prešli na gerilsko ratovanje, zbog tog su Britanci primijenili taktiku spaljene zemlje i koncentracijskih logora za civilno bursko stanovništvo, kako bi na taj način spriječili logističku podršku burskim gerilcima. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]