Burhan Haldun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Velika Burhan Haldun planina i njezin sveti okolni krajolik
Svjetska baštinaUNESCO
Mongolija


Burhan Haldun na mapi Mongolije
Burhan Haldun
Burhan Haldun
Lokacija Burhan Halduna u Mongoliji
Registriran:2015. (39. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv, vi
Ugroženost:no
Referenca:[1440 UNESCO]

Burhan Haldun (mongolski: Бурхан Халдун) je sveta planina u sjeveroistočnom mongolskom gorju Khentii gdje srednjoazijska stepa susreće crnogorične šume sibirskih tajgi. Ova planina se povezuje s obožavanjem svetih planina, rijeka i ovoo-a (šamanski kameni oltari) u čijim se obredima oblikovala mješavina drevnih šamanskih i budističkih običaja. Ona je najpoznatija kao mjesto rođenja Džingis kana (ali i potvrđeno mjesto rođenja njegova velikog zapovjednika Subudaja) i navodno mjesto njegove skrivene grobnice[1][2]. Što govori o kanovoj želji da ustanovi obožavanje planina kao važan oblik ujedinjenja mongolskih naroda. Zbog toga su „Velika Burhan Haldun planina i njezin sveti okolni krajolik” upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine[3].

Rijeka Onon u podnožju Burhan Halduna
Budistički samostan na Burhan Haldunu

Planina je dio 12.270 km² velikog Khan Khentii zaštićenog područja, osnovanog 1992. god. Tu su stočarstvo i turizam strogo kontrolirani, a lov i rudarstvo zabranjeni kako bi se zaštitila divljina[4].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Navodno je Džingis kan na ovoj planini pronašao tako lijepo mjesto poznato kao Veliki Tabu ili Ikh Horig, gdje je poželio biti sahranjen. Vjeruje se kako je tu i sahranjen iako njegova grobnica nikada nije pronađena.
  2. Mongolia Today: In Search of Chinggis Khaan… Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 30. srpnja 2015.
  3. Great Burkhan Khaldun Mountain and its surrounding sacred landscape (en) Preuzeto 30. srpnja 2015.
  4. Khan Khentee Strict Protected Area Arhivirano 2018-12-25 na Wayback Machine-u, protectedplanet.net (en) Preuzeto 30. maja 2015.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]