Buldožer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Oklopni buldožer IDF Caterpillar D9 koji koriste Izraelske obrambene snage

Buldožer (rjeđe: „dozer”) je teški motorizirani stroj opremljen radnim alatom namijenjenim za skidanje, nasipanje, premještanje i ravnjanje tla i drugih materijala (pijesak, snijeg, kamenje, ruševine).

Sastoji se od pogonsko-vučne mašine (traktor) sprijeda opremljenom širokim radnim alatom koji se naziva nož (plug, raonik), a na stražnjoj strani može imati alat nalik kuki (rijač), kako bi se olabavili gusti materijali. Uglavnom se kreće pomoću gusjenica, a može biti i na točkovima.

Koristi se u cestogradnji (i uopšte građevinarstvu), šumarstvu, raščišćavanju zemljišta i svim drugim projektima koji zahtijevaju pokretnu, moćnu i stabilnu mašineriju za zemljane radove. Naročito u rudarstvu, to je jedna od najpotrebnijih mašina na površinskom kopu, jer obavlja niz pomoćnih radova i operacija u proizvodnim procesima.[1]

Specifične namjene[uredi | uredi kod]

U vojnoj uporabi, nož je pričvršćen na inženjerijsko vozilo, a može se pričvrstiti i na tenk. Vojni buldožer se koristi za uklanjanje protutenkovskih prepreka ili mina, rušenje neprijateljskih struktura, kopanje improviziranih skloništa i pripremu vatrenih položaja.[2] Može se raditi i o militariziranom civilnom buldožeru (sa dodanim oklopom).

Neki su buldožeri opremljeni oklopom od strane civilnih operatora kako bi se spriječilo ometanje njihovog rada, od strane aktivista, štrajkača ili policije. Buldožeri (sa improviziranim oklopom ili bez) i druge teške motorizovane mašine ponekad se koriste kao sredstvo u aktima građanskog neposluha – za uklanjanje policijskih barikada i sl.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „History of the Bulldozer”. Pristupljeno 17. 12. 2008. [mrtav link]
  2. Trewhitt, Philip (1999). Armoured Fighting Vehicles. Dempsey-Parr. ISBN 1-84084-328-4. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]