Budimlić Japra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Budimlić Japra
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Oštra Luka
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 463
Geografija
Ostali podaci
Pozivni broj 052

Budimlić Japra je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Oštra Luka koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 463 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Budimlić Japra je brdski kraj, uglavnom bogat bukovom, hrastovom, javorovom i zimzelenom šumom. Nalazi se na nadmorskoj visini od 270 do 310 mnv. Budimlić Japra je bogata i izvorištima pitke i banjske vode, najpoznatija izvorišta su Ilidža koja je za vrijeme austro-ugarske bila banja, voda sa ovog izvora koristila se za liječenje dermatoloških oboljenja. Pored Ilidže tu su izvor Studenac i Đukanovac koji se nalaze u Malom Japru i Hadrovcima . Ukras i ikona Budimlić Japre je svakako rijeka Japra koja izvire u Radanovom Polju kod Majkić Japre na nadmorskoj visini od 800 m a uljeva je u rijeku Sanu kod Blagaja na visini od 100 mnv. Pored rijeke Japre Budimlić Japru krasi i rijeka Slatina koja izvire u Lukavici, rijeka Slatina izvire na nadmorskoj visini od 680 metara a uljeva se u rijeku Japru na visini od 290 m u Dugim Njivama.

Kraj je pretežno stočarski i stočarstvo je najzastupljenija privredna grana u ovom kraju. Budimlić Japra je izuzetno pogodna za razvoj sportskog rekreacionizma, naročito lovstva i ribolovstva. Ovaj kraj je izuzetno bogat srnećom divljači, osim toga bogat je i lisicama, vukovima i medvjedima, a nisu rjetki ni jeleni koju vrlo često u krdima sa planine Plješevice nastanjuju ovaj kraj. Lov u Budimlić Japri je prepoznatljiv i po grmečkom crnom medvjedu kojeg ima jako puno u selima Bjeline, Mrkalji, Božići, Duge Njive i Hadrovci. Rjeka Japra je izuzetno pogodna za ribolov, najzastupljenije vrste ribe su mladica, pastrmka i klen.

Istorija[uredi | uredi kod]

Budimlić Japra se prije rata u Bosni i Hercegovini nalazila u sastavu opštine Sanski Most. Danas se nalazi u sastavu Opštine Oštra Luka. Budimlić Japra je nekada i sama bila opština a dugo vremena je pripadala i Ljubiji. U svom sastavu broji nekoliko sela: Božići, Mrkalji, Ildža, Japar, Duge Njive, Halilovci, Hadrovci, Slatina, Baje, Marini... U toku proteklog rata 1992-1995 godina Budimlić Japra je bila pod kontrolom VRS i srpskih snaga da bi 1995 godine tri puta podpadala pod kontrolu ABIH, u završnim operacijama 1995 godine VRS stavlja ovu malu sredinu pod svoju kontrolu i oslaobadja je od 505 Bužimske brigade i 511 Arapuške brigade. Postoje svjedočenja da su na teritoriji Budimlić Japre bili smješteni i pripadnici reguralnih hrvatskih snaga, tačnije 27 sisačka brigada i 110 Karlovačka brigada, komadant bošnjačko-hrvatskih snaga je bio Mirsad Sedić. Najbrojnija prezimena u MZ Budimlić Japra su: Antonić, Vojnović, Skundrić, Davidović, Marjanović, Sučević, Pavić, Garača, Lukić, Mudrinić,Vuković, Vukojević, Kolundžija, Dronjak, Mijatović, Milunović, Puhalić, Bundalo, Ćurguz, Vujin, Sredić, Živković, Repajić. Pravoslavno stanovništvo je uglavnom bilo dominantno u ovom kraju. Od bošnjački prezimena najčešća su: Budimlić, Osmanović, Dedić, Šejić, Ramić... Najveće okupljanje stanovnika Budimlić Japre i njihovih zemljaka koji žive diljem svijeta dešava se na dan narodnog i crkvenog zboga 21.07 Sv Prokopije, okupljanja su tradicionalna i na Spasovdan. U Budimlić Japri se već petnaest godina održava takmičenje u tadicionalnoj narodnoj igri Kapanje.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991.
Muslimani 175
Srbi 268
Hrvati 6
Jugosloveni 12
ostali 2
Ukupno 463

Privreda[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]