Buckinghamska palača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 51° 30' 3" SG Š, 0° 8' 31" ZGD

Istočno krilo Buckinghamske palače

Buckinghamska palača (engleski: Buckingham Palace) je službena londonska rezidencija i lično vlasništvo britanskog monarha, te velika turistička atrakcija.

Prvobitno zvana Buckinghamska kuća, zgrada koja je stajala u centru današnje palače bila je velika gradska kuća sagrađena za vojvodu od Buckinghama 1703. godine. Kralj George III kupio ju je 1761. godine kao svoju privatnu rezidenciju. Kroz sljedećeih sedamdeset i pet godina kuća je proširena zahvaljujući arhitektama Johnu Nashu i Edwardu Bloreu.

Buckinghamska palača postala je zvanična kraljevska rezidencija britanskog monarha 1837. godine, po dolasku kraljice Viktorije na tron. Posljednja velika nadogradnja palače, provedena na prelasku iz 19. u 20. vijek, uključivala je i izgradnju današnje prednje fasade.

Palača, tada dom kralja Georgea V, prošla je neoštećeno kroz Prvi svjetski rat. Međutim, nije bila iste sreće kroz Drugi svjetski rat, kada je bombardovana sedam puta. Nacisti su smatrali da će uništenje palače, tada doma kralja Georgea VI i kraljice Elizabeth Bowes-Lyon, demoralisati britanski narod.

Više od 50.000 ljudi posjeti Buckinghamsku palaču svake godine kao gosti na banketima, večerama, prijemima i vrtnim zabavama.