Butch Cassidy i Sundance Kid

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Buč Kasidi i Sandens Kid)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Butch Cassidy i Sundance Kid
kino poster
RežijaGeorge Roy Hill
ProducentJohn Foreman
ScenarioWilliam Goldman
UlogePaul Newman
Robert Redford
Katharine Ross
Strother Martin
MuzikaBurt Bacharach
Hal David
FotografijaConrad L. Hall
MontažaJohn C. Howard
Richard C. Meyer
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere24. X 1969.
Trajanje112 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6.825.000 $
Butch Cassidy i Sundance Kid na Internet Movie Database

Butch Cassidy i Sundance Kid (engleski Butch Cassidy and the Sundance Kid) američki je humorni vestern iz 1969. koji je režirao George Roy Hill, a napisao William Goldman. Glavne uloge tumače Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross i Strother Martin. Radnja se odvija oko dvojice odmetnika, Roberta LeRoya Parkera, znanog kao Butch Cassidy (Newman) i njegovog partnera Harryja Longabaugha, znanog kao "Sundance Kid" (Redford) koji na Divljem zapadu više nemaju puno uspjeha u pljačkama banki i vlaka, te stoga odlaze u Boliviju kako bi započeli novu karijeru, iako i tamo nailaze na probleme.

Prilikom premijere, Butch Cassidy i Sundance Kid je pobrao pohvale kritičara te je nominiran za nekoliko nagrada, od kojih je i osvojio izvjestan dio. Film je zaradio 102,31 milijun $ u američkim kinima, čime je 2014. bio 34. najkomercijalniji film američke kinematografije prilagođeno po inflaciji, te jedan od 10 najuspješnijih filmova 1960-ih uopće.[1] Našao se i na 50. mjestu na listi 100 godina AFI-ja... 100 filmova iz 1998., te na 73. mjestu na ponovljenoj listi iz 2007.[2] Slavna pjesma Raindrops Keep Fallin' on My Head Burta Bacharachaa i Hala Davida se pak našla na 23. mjestu na AFI-jevoj listi 100 najboljih pjesama.[3] 2003., uključen je u Državni filmski registar zbog "povijesnog, kulturnog ili estetskog značaja".

Radnja[uredi | uredi kod]

Kasnih 1890-ih, Butch Cassidy je vođa skupine odmetnika a njegova desna ruka je pomalo nespretni "Sundance Kid". Kada Butch jednom predugo izostane, skupina izabere Harveyja Logana za novog vođu, ali ga Butch u dvoboju uspijeva nadjačati zahvaljujući prijevari. Ipak, prihvati Harveyjevu ideju da opljačkaju jedan vlak. Njihov prvi pothvat uspijeva te otiđu slaviti u bordelu. Onda posjete Sundanceinu ljubavnicu, učiteljicu Ettu Place. Prilikom druge pljačke, pak, Butch upotrijebi prejak eksploziv, zbog čega razori gotovo cijeli vagon zajedno sa novcem. Također se pojavi i skupina lovaca na glave, koji naširoko počnu proganjati Butcha i Sundancea, koji jedva uspijevaju pobjeći skokom u rijeku. Od Ette saznaju da je lovce na glave platio E.H. Harriman, koji ih želi vidjeti mrtve.

Butch uvjeri Sundancea i Ettu da pobjegnu u Boliviju, pretpostavljajući da su tamo još "idealne prilike" za lopove. Međutim, jednom tamo, Sundance je ljut zbog niskog životnog standarda te gaji prijezir prema toj državi. Shvate da ne govore španjolski, te ih Etta mora podučavati kako bi znali objasniti da žele opljačkati banku. Međutim, čak i nakon par uspješnih pljački, primjete jednog sumnjivog čovjeka, te ne znaju da li ih Harriman progoni čak i ovdje. Butch i Sundance odluče postati pošteni ljudi te se zaposle kao stražari za jednu rudarsku kompaniju. Međutim, upadnu u zasjedu nekih bandita, a njihov šef, Percy Garris, biva umoren. Zaključe da to nije život za njih, te se vrate pljačkanju, ali se Etta odluči vratiti u SAD. Prilikom zadnjeg pokušaja pljačke, pojavi se policija i vojska, te Butch i Sundance upadnu u zasjedu. Film završava zamrznutom scenom u kojoj njih dvoje pojuri izvan zgrade, nakon čega se začuju pucnjevi.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Butch Cassidy i Sundance Kid osvojili su četiri Oscara - za najbolju fotografiju, glazbu, pjesmu Raindrops Keep Fallin' on My Head (Burt Bacharach i Hal David) i izvorni scenarij (William Goldman) - a nominiran je za još tri kategorije: za najbolji film, redatelja (George Roy Hill) i zvuk (William Edmondson i David Dockendrof).

Osvojio je i osam nagrada BAFTA - BAFTA za najbolji film, redatelja, scenarij, fotografiju, glavnog glumca (Robert Redford), glavnu glumicu (Katharine Ross), montažu i zvuk - a nominiran je za najboljeg glumca (Paul Newman).

Osvojio je i Zlatni globus - za najbolju glazbu - a nominiran je i za najbolji film, scenarij (Goldman) i izvornu pjesmu.

Kritike[uredi | uredi kod]

Elegični scenarij Williama Goldmana nas vraški dobro uvjerava da su Butch Cassidy (Paul Newman) i Sundance Kid (Robert Redford) bili originalne Rock zvijezde starog divljeg zapada...Newman i Redford se čine tako prirodnim timom da je pravo čudo da su snimili samo dva filma zajedno. Zamislite koliko bi ih snimili Danny Glover i Mel Gibson da su snimili dva tako velika filma? Newmananov Butch je vjerojatno najgenijalniji lik ikada na velikom platnu. Uvijek se smiješi, priča i uživa vožnju bez obzira gdje ga vodi. Bez ozbiljnijih tonova recimo vesterna Johna Forda, možda je u ovom filmu stoga lakše jednostavno uživati u ljepoti scena, dobronamjernog scenarija napisanog od legende, i tako lijepo fotografirane kadrove da bi bilo koja scena dobro izgledala na vašem zidu. Vjerojatno jedan od najsimpatićnijih filmova ikada snimljenih.

– Brad Laidman[4]

Postoje dva problema. Prvo, investicija u superzvijezdu Paula Newmana je izgleda nadahnula napuhanu produkciju koja uništava ritam. Drugo, scenarij Williama Goldmana je neprestano presladak i nikad dovoljno opor da prizna, zaboga, da je vestern... A nasilni, krvavi kraj je također greška: navodno je bio poražavajući pokušaj da se kopira Bonnie i Clyde. Ali taj kraj ne pripada ovom filmu, ne vjerujemo mu, a kada izađemo iz kina pitamo se što se dogodilo sa tim odličnim filmom kojeg smo gledali sve do prije jednog sata.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]