Bruno Sattler

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bruno Sattler (izgovor: Bruno Zatler; Šmargendorf, 17. april 1898 - Lajpzig-Morsdorf, 15. oktobar 1972) je bio šef beogradskog Gestapoa u drugom svetskom ratu, odgovoran za ubistva jevrejskih žena i dece iz logora Staro Sajmište.

Biografija[uredi | uredi kod]

Bruno Zatler je pre izbijanja Drugog svetskog rata, tokom 1930-ih, bio aktivni pripadnik političke policije (od 1928) i član NSDAP (od 1931). Nakon dolaska nacista na vlast bio je zadužen za progone pristalica levičarskih organizacija (komunisti, socijaldemokrate, anarhisti, sindikalisti), da bi 1938. pristupio SS-jedinici Gestapoa i Službi bezbednosti rajhsfirera SS.

U Beograd je došao februara 1942. i uz manje prekide ostao do oktobra 1944. Smatra se jednim od najodgovornijih za zločine nad jevrejskim stanovništvom u Beogradu i Srbiji 1942, a posebno za sprovođenje likvidacija u „dušegupkama“ nad zatočenicima „Jevrejskog logora Zemun“ (Judenlager Semlin), odnosno logora na Starom Sajmištu.

Uhvaćen je od strane sovjetske obaveštajne službe u Berlinu 1947. i tajno prebačen u Sovjetski Savez. Na tajnom procesu održanom u Istočnoj Nemačkoj 1952, osuđen je na doživotnu robiju. Tokom izdržavanja kazne zatvoru Lajpcig-Mojsdorf je 1972.godine smrtno stradao u nikada razjašnjenim okolnostima.

Napomena[uredi | uredi kod]