Brod na Kupi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Brod na Kupi
Brod na Kupi na mapi Hrvatske
Brod na Kupi
Brod na Kupi
Brod na Kupi na karti Hrvatske
Regija Gorski kotar
Županija Primorsko-goranska
Općina/Grad Delnice
Najbliži (veći) grad Delnice
Nadmorska visina 222 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.457 N
 - z. d. 14.858 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 248
Pošta 51301 Brod na Kupi
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka DE
Brod na Kupi
Kupa kod Broda na Kupi
Frankopanski dvorac u Brodu na Kupi

Brod na Kupi je mjesto u Hrvatskoj. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Brod na Kupi se nalazi u Gorskom kotaru, na području grada Delnica. Brod na Kupi je maleno naselje smješteno u dolini gornjeg toka rijeke Kupe, na samoj granici sa Republikom Slovenijom, i u njemu se nalazi granični prijelaz koji je dio županijske ceste Ž203.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Mjesto ima 248 stanovnika, prema popisu iz 2001. godine. Pripada poštanskom uredu 51301 Brod na Kupi.

Povijest[uredi | uredi kod]

Na mjestu gdje se na putu iz Hrvatske u Kranjsku prelazilo preko Kupe brodom ("skelom"), već se u XV. stoljeća javlja naselje otvorenog tipa, jednostavne ortogonalne planimetrije. U središtu naselja sagradili su Zrinski svoj dvor, trokatnu građevinu kvadratnog tlocrta, te oko nje (danas porušene) vanjske utvrde. Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi datira iz 1651. godine. Sagradio ga je knez Petar Zrinski, vjerojatno na mjestu starijeg kaštela obitelji Zrinski nakon 1577. god. ili još starijeg Frankopanskog kaštela iz XV st. ili ranije. Kaštel prezentira tip građevine koja spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom, te pripada tipu tvrđave - palače. U neposrednoj pozadini dvorca, kao zajednički dio stare jezgre naselja nekad okružene zidom, smještena je župna crkva Sv. Marije Magdalene koju je 1670. godine u baroknom stilu dao sagraditi hrvatski plemić Petar Zrinski. Obnavljana je u XVIII. stoljeću, a paljevinom i djelomičnim rušenjem u II. svjetskom ratu izgubila je svojstvo baroknog spomenika. Crkva je jednobrodna s poligonalnim prezbiterijem i zvonikom na pročelju.

Turizam[uredi | uredi kod]

Malo je područja u Hrvatskoj koja pružaju toliko mogućnosti za ribolov i turizam. Posjetiteljima Broda na Kupi su dostupni podaci o režimu lova na svakom od riječnih tokova toga područja: Kupi, Kupici i Curku. U rijekama se od ribljih vrsta mogu loviti: obična i potočna pastrva, lipljan, klen, mrena i druge. Rijeka Kupa je odličan teren za razne sportske aktivnosti od kojih se po atraktivnosti ističu kajak, kanu i rafting.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]