Brazilski snuker

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Početni položaj kugli.

Brazilski snuker (braz. port. Sinuca brasileira ili samo sinuca) jeste bilijarska igra zasnovana na snukeru, ali samo s jednom crvenom kuglom umjesto standardnih 15. Igra se gotovo isključivo u Brazilu i malo je poznat izvan njega.[1]

Pravila[uredi - уреди | uredi izvor]

Vrijednost kugli ista je kao u normalnom snukeru (crvena = 1, žuta = 2, zelena = 3, smeđa = 4, plava = 5, ružičasta = 6 i crna = 7).

Obojene kugle smještene su na njihovim normalnim mjestima, a preostala crvena kugla nalazi se na polovini razmaka između ružičaste kugle i desne ivice stola. Početni udarac izvodi se bilo gdje u okviru tzv. D-a, a mora biti izveden tako da crvena kugla bude dodirnuta, ali ne smije biti ubačena, niti protivnik smije biti snukerovan.

Igrač koji je na potezu ima izbor da gađa ili kuglu s najmanjom vrijednošću (slobodni udarac) ili bilo koju drugu kuglu (kazneni udarac). Ako odabere slobodni udarac, mora izvesti još jedan nakon kojeg slobodna kugla ostaje van igre. U tom drugom udarcu može se gađati bilo koja kugla i ona se vrati na sto nakon što bude ubačena. U slučaju da se promaši neki od ova dva udarca, protivnik preuzima red. Međutim, ako se igrač odluči za kazneni udarac, kaznena kugla vraća se na sto i sljedeći udarac mora biti slobodni. Za razliku od slobodnog, promašaj kaznenog udarca jeste faul.

Kad igrač napravi bilo koji faul, protivnik dobija 7 poena. Sva ostala pravila ista su kao u snukeru, s tim da su tzv. "vozići", odbijanja i ostali kombinirani udarci automatski ilegalni jer su sve kugle različitih boja.[1]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]