Branimir Šćepanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Branimir Šćepanović
Informacije
Mesto rođenja Podgorica (Kraljevina Jugoslavija)
Dela
Najvažnija dela Usta puna zemlje
Nagrade Oktobarska nagrada grada Beograda za Usta puna zemlje, Beograd 1974.
Potpis

Branimir Šćepanović (Podgorica, 19. april 1937 - Beograd, 30. novembar 2020) bio je srpski književnik i scenarista. Živio je u Beogradu.

Knjige[uredi | uredi kod]

Objavio je knjige:

  1. Pre istine, pripovetke (Beograd, 1961);
  2. Sramno leto, roman (Beograd, 1965) — preveden na poljski, mađarski, slovenački i makedonski;
  3. Usta puna zemlje, roman (Beograd, 1974) — preveden na francuski (dva izdanja), grčki (tri izdanja), ruski, poljski, mađarski, slovenački, češki, bugarski, makedonski, slovenački, albanski, japanski, švedski, engleski, italijanski, nemački, danski i finski jezik;
  4. Smrt gospodina Goluže, pripovetke (Beograd, 1977);
  5. Iskupljenje, roman (Beograd, 1980) — preveden na francuski, nemački i grčki.

Usta puna zemlje, knjiga koja sa desetim izdanjem na srpskom jeziku prelazi tiraž od 100.000 primeraka, objavljena je u 27 inostranih izdanja i prevedena na sve značajnije svetske jezike.

Izdavači[uredi | uredi kod]

Šćepanovićeve pripovetke i knjige su kod nas štampane od strane izdavačkih kuća BIGZ i Nolit.

Prevodi[uredi | uredi kod]

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu. Pripovetka Smrt gospodina Goluže (kao jedini prilog iz jugoslovenske književnosti) uvršćena je u izbor svetske priče Charlesa Angoffa 1969. godine u Americi i u antologiju Moderne evropske pripovetke, koji su u Danskoj 1977. godine objavili Peter Brask i Morgan Gradenwitz.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Nagrađen je: Prvom nagradom za pripovetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario (Bitka za Sutjesku) na festivalima u Puli (1963. i 1973).

Dugometražni filmovi[uredi | uredi kod]

Po scenarijima koje je napisao Branimir Šćepanović snimljeno je šest dugometražnih igranih filmova. To su filmovi:

  1. Sramno leto;
  2. Vreme leoparda;
  3. Ono more;
  4. Kako umreti;

Sa filmskim rediteljem Predragom Golubovićem, bio je početkom 1970-ih godina 20. veka, jedan od glavnih rukovodilaca u umetničkom sastavu preduzeća za proizvodnju, distribuciju i iznajmljivanje filmova Film danas.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]