Coordinates: 53°41′34″N 6°26′58″W / 53.69284°N 6.44932°W / 53.69284; -6.44932

Brú na Bóinne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arheološki lokalitet na zavoju Boyne
Svjetska baštinaUNESCO
 Irska


Brú na Bóinne na mapi Irske
Brú na Bóinne
Brú na Bóinne
Lokacija Brú na Bóinnea u Irskoj
Registriran:1993. (17. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Brú na Bóinne (irski za "Palača Boyne") je skupina neolitskih spomenika u okrugu Meath, pokrajina Leinster u Irskoj, koji su izgrađeni oko 3.500-3.200 godine pr. Kr.; prije egipatskih piramida. To je najveći i jedan od najvažnijih megalitskih prapovijesnih arheoloških lokaliteta u Europi. Njegovi neolitski tumulusi, menhiri i dolmeni su izgrađeni zahvaljujući poznavanju osnovnih astronomskih i znanstvenih spoznaja, što je najočitije na podzemnoj grobnoj dvorani Newgrange.

Svetište Newgrange
Svetište Newgrange

Lokalitet okružuje rijeka Boyne s tri strane, a sa sjeverne strane njenom pritokom, rijekom Mattock. Tako da je potpuno okružen vodom i često se naziva i "Zavoj rijeke Boyne", što je nepravilan prijevod irskog naziva Brú na Bóinne što zapravo znači "Palača Boyne".

Lokalitet se sastoji od 40 podzemnih grobnih dvorana i drugih spomenika od kojih sz najpoznatiji koncentrirani na sjevernoj strani rijeke (Newgrange, Knowth i Dowth), koji su slavni i zbog velike kolekcije neolitskih umjetnina koje su pronađene tu. Ovi tumulusi su građeni na zavoju rijeke i postoje dokazi da su izgrađeni od kamenja s još starijih građevina, poput mezolitskog kamenog oruđa. Također su posjećivani stoljećima poslije o čemu svjedoče grobni darovi iz brončanog, željeznog, rimskog doba, pa čak i srednjeg vijeka.

Središnji i najveći grobni humak Newgrange je poput druga dva velika humka (Knowth i Dowth) izgrađen u skladu s poravnanjem ravnodnevice (poput Stonehengea u Engleskoj), ali i drugi spomenici (Cloghalea kromleh, Townleyhall, Monknewtown, ritualno jezero i dr.) također imaju astronomski određenu topografiju.

Presjek i tlocrt Newgrangea
Maleni menhiri u Newgrangeu

Arheološki lokaliteti na zavoju Boyne upisan je 1993. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao trijumf ljudskog duha u ranoj ljudskoj povijesti u izoliranim mjestima. Oni su otprilike suvremenici mastaba arhajskog doba Egipta (prva i druga dinastija), zigurata u Sumeru, te stoljeće ili dva ranije od prvih gradova Harappa kulture u Indiji, te 500 god. od zlatnog doba Kineske povijesti. Neuobičajeno fine izrade za njihovo vrijeme, i s izuzetno bogatim nalazom dokaza, ti lokaliteti stoje kao vidljivi simbol dostignuća ranih naroda udaljenih od tradicionalnih središta civilizacije.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • D. Lewis-Williamsi D. Pearce, Inside the Neolithic Mind, Thames and Hudson, London, 2005., ISBN 0-500-05138-0
  • M. J. O'Kelly, Newgrange: archaeology, art, and legend, 1982., London: Thames and Hudson, Ltd.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]

53°41′34″N 6°26′58″W / 53.69284°N 6.44932°W / 53.69284; -6.44932