Bostonska čajanka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bostonska čajanka
Boston Tea Party
Indijanci bacaju čaj u more
Indijanci bacaju čaj u more
Država Flag of the United States.svg SAD
Grad Boston

Bostonska čajanka (engleski: Boston Tea Party) je naziv za događaj koji se odigrao u četvrtak, 16. decembra 1773. u Bostonskoj luci, kad je jedna grupa bostonskih Sinova slobode prerušenih u Mohawk Indijance, u znak protesta protiv britanske politike, pobacala 342 bala čaja sa brodova Britanske istočnoindijske kompanije u more. [1]

Taj događaj bio je jedna od varnica koja je zapalila Američku revoluciju.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Okolnosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Uvod u buduće probleme bili su Townshendovi zakoni (Townshend Acts) koji je britanski parlament izglasao 1767. Njime su povećane carine u američkim kolonijama, kao kompenzacija za smanjenje poreza u Engleskoj. [2] Zakon je osmislio ambiciozni, ali nespretni tadašnji britanski ministar financija Charles Townshend. Zakoni su od samog početka dočekani na nož, i izazvali gomilu protesta (Bostonski masakr) ali su se bostonski trgovci snašli i počeli krijumčariti robu, koju su kupovali od holandskih trgovaca, a to je uglavnom bio čaj - jer se on isplatio prevoziti. [1]Zbog svega tog, ali ponajviše zbog potpune promašenosti, britanski parlament je povukao te zakone 1773. [1]

Uzrok[uredi - уреди | uredi kôd]

Nekako istovremeno se i Britanska istočnoindijska kompanija našla se u velikim financijskim poteškoćama 1773., a njeni dioničari među kojima je bilo vrlo uticajnih ljudi, zatražili su pomoć od tadašnjeg premijera Lorda Northa. [2] North je progurao zakon, koji je kompaniji dozvolio da svoje velike neprodane količine čaja, otpremi direktno u kolonije, i uz plaćanje simboličke američke carine, proda direktno vlastitim agentima (i tako zaobiđe lokalne trgovce), a ne kako je dotad bilo uobičajeno po višim carinskim stopama u britanskim lukama.

Jubilarna kovanica iz 1973. u počast tom događaju

Na taj način bi Amerikanci dobili puno jeftiniji čaj, a kompanija bi se izvukla iz krize. Ali to nikako nije odgovaralo američkim trgovcima, koji su se bojali da će tako - Istočnoindijska kompanija, postati monopolist, a oni izgubiti posao sa čajem, jer je čak i švercani čaj bio skuplji od tog. Nakon tog su brojni bostonski trgovci postali vatreni pripadnici adamsonovih Sinova slobode. Prve pošiljke čaja stigle su u jesen u luke New York, Philadelphia, i Charleston, ali su Sinovi slobode i patrioti - proveli bojkot plaćanja carine, pa su se kapetani tih brodova, vratili sa neiskrcanom robom natrag u Englesku.

Događaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Za razliku od tih gradova bostonski guverner Thomas Hutchinson bio je odlučan da provode zakon i naredio da se sa tri broda; Dartmouth, Eleanor i Beaver, mora iskrcati čaj. [2]Zbog tog je grupa od oko 60 Sinova slobode prerušenih u Mohawk Indijance u noći 16. decembra 1773., popela na te brodove i pobacala bale čaja u vrijednih oko 18 000 £, u more, [1][2]uz odobravanje mnoštva građana.

Epilog[uredi - уреди | uredi kôd]

britanska vlada je taj čin shvatila krajnje ozbiljno, pa je nakon tog parlament donio niz zakonskih akata i mjera - poznatih kao nepodnošljivi zakoni, koji su trebali disciplinirati koloniju Massachusetts, između ostalog i zatvaranje Bostonske luke - sve dok se ne plati naknada za uništeni čaj. Te mjere umjesto da discipliniraju Massachusetts, dovele su do potpune radikalizacije stavova - njezine političke elite, koja se stavila na čelo pokreta u borbi za Američku nezavisnost. [1]

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Boston Tea Party (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/74947/Boston-Tea-Party. Pristupljeno 14. 02. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Henry Barford Parkes (1986) (hrvatskosrpski). Istorija SAD. Rad, Beograd. str. 122, 123, 124. http://www.unz.org/Pub/ParkesHenry-1953. Pristupljeno 15. 02. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]