Boris Rozing

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boris Ljvovič Rozing

Rođenje (1869-04-23)23. 4. 1869.
Sankt Peterburg, Rusko Carstvo
Smrt 20. 4. 1933. (dob: 63)
Arhangeljsk, SSSR
Polje fizika, elektrotehnika

Boris Ljvovič Rozing (ruski: Бори́с Льво́вич Ро́зинг; na Zapadu poznatiji kao Boris Rosing; 23. april 1869 - 20. april 1933) bio je ruski fizičar i prosvjetni radnik, poznat po pionirskom radu na televiziji.

Rozing je rođen u Sankt Peterburgu u porodici nizozemskog porijekla. Tamo je završio gimnaziju i univerzitet, gdje je poslije predavao. Godine 1907. je izveo uspješni eksperiment koji je kombinirao Nipkowljev disk i katodnu cijev sa kojim je prenosio sliku na daljinu. To je dostignuće sljedećih godina patentirao u nekoliko zemalja. Jedan od njegovih učenika i asistenata bio je i Vladimir Zvorikin.

Rozing je rad nastavio u Rusiji i nakon Revolucije. On je prekinut kada je godine 1931. uhapšen pod optužbom da je pružao "financijsku pomoć kontrervolucionarima". Nakon što se su ze njega kod vodećih sovjetskih funkcionara založili istaknuti članovi naučne zajednice, pušten je na slobodu, ali mu je zabranjeno raditi u Moskvi. Zbog toga je otišao u Arhangeljsk i preuzeo katedru fizike na tamošnjem Šumarskom institutu. Tamo je umro od izliva krvi u mozak.

Godine 1957. ga je lenjingradski sud službeno rehabilitirao.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]