Boris Hristov

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Boris Hristov

Boris Hristov
Boris Hristov

Datum rođenja: 18. maj 1914.
Mesto rođenja: Plovdiv ( Bugarska)
Datum smrti: 28. jun 1993.
Mesto smrti: Rim ( Italija)

Boris Kirilov Hristov (18. maj 1914 – 28. jun 1993) je bio bugarski operski pevač. Smatran je za jedan od najboljih bas glasova u dvadesetom veku.[1]

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Još kao mali dečak je počeo da peva u horu u Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji. 1930. godine je završio studije prava i počeo da se bavi advokaturom. U slobodno vreme je nastavio sa pevanjem. Zahvaljujući grantu vlade, on ipak odlazi u Italiju 1942. godine da se usavršava u pevanju kod poznatog italijanskog baritona Riccarda Stracciarija.

Karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Imao je nekoliko uspešnih izvedbi pred publikom u Austriji 1944. i 1945. godine. Vratio se u Italiju decembra 1945. godine a već sledeće godine je napravio svoj prvi operski nastup sa operom Boemi u gradu Reggio Calabria. Posle toga je ređao nastupe u Milanskoj skali, Venecijanskoj i Rimskoj operskoj kući kao i u Kraljevskoj operi u Londonu. 1950. godine je pozvan da peva u Metropolitan Operi međutim tadašnja vlast nije dozvolila ulaz za državljane zemalja Istočnog bloka. Kada su ove sankcije popustile, on je ipak nastupio u SAD 1956. godine u San Franciscu. Godine 1964. je napravio pauzu zbog operacije tumora na mozgu. Ipak se vratio sledeće godine na scenu sa nešto sporijim tempom i energijom. 1967. godine je dobio dozvolu da ode nazad za Bugarsku zbog sahrane njegove majke. To mu je bio prvi povratak posle 1945. godine. Njegov poslednji nastup je bio u Rimu na Bugarskoj akademiji 22. juna 1986.

Glas i repertoar[uredi - уреди | uredi izvor]

Boris je imao mračan i dubok glas. Iako nije imao snažan glas, on nije imao problema sa nastupanjem u velikim dvoranama. Njegove najpoznatije uloge su: Car Boris u operi Boris Godunov, Filip II u operi Don Carlos, Mefistofeles u Faustu, Car Ivan u operi Dama Pskova i druge.[2] Snimio je na albumima svojih 8 opera i nekoliko nastupa uživo.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]