Bombaški napadi na ruske stanove

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bombaški napadi na ruske stanove 1999)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bombaški napadi na ruske stanove
LokacijaRusija
(Bujnaksk-Moskva-Volgodonsk)
Datum4-16. septembar 1999.
Metazgrade sa stanovima za građane niskih primanja
Vrsta napadanapadi tempiranim bombama
Mrtvihskoro 300
Ranjenihpreko 1000

Bombaški napadi na ruske stanove je zajednički naziv za četiri eksplozije bombi podmetnutih u stambene zgrade u ruskim gradovima Bujnaksk, Moskva i Volgodonsk koje su između 4. i 16. septembra 1999. izazvale smrt oko 300 i ranjavanje 651 osoba. Pored tih bombi u Moskvi i u obližnjem Rjazanu su pronađene i na vrijeme deaktivirane slične naprave. Ruske vlasti na čelu s premijerom Vladimirom Putinom su kao počinitelje optužile čečenske militante, te su ti incidenti, isto kao i čečenski napad na Dagestan, iskorišteni kao povod za ofenzivu ruske vojske na teritoriju Čečenske Republike Ičkerije, odnosno početak drugog čečenskog rata.

Službenu istragu bombaških napada je godine 2002. dovršila Federalna služba bezbjednosti (FSB) i prema njoj, kao i prema kasnijim sudskim presudama, glavni organizator napada je bio Ačimez Gočijajev koji ih je počinio po nalogu saudijskih ekstremista Ibn al-Khattaba i Abu Omara al-Saifa. Šest osoba je identificirano i osuđeno na zatvroske kazne kao Gočijajevi suučesnici.

Način vođenja istrage i razne okolnosti vezane uz cijeli slučaj su dale povoda za brojne teorije zavjere i špekulacije koje dovode u pitanje službenu verziju, pa na Zapadu i među krugovima ruske anti-putinovske opozicije nije rijetko vjerovanje kako je napade u stvari počinio FSB kako bi Putinovoj vladi dao povoda da rat koji će na kraju ojačati njen prestiž i povećati Putinovu popularnost.