Gwisil Boksin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Boksin)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gwisil Boksin
Hangul귀실복신
Hanja鬼室福信
Revidirana romanizacijaGwisil Boksin
McCune–ReischauerKwisil Pok-sin

Gwisil Boksin (? - 663) je bio korejski vojskovođa, najpoznatiji po tome što je vodio neuspjeli ustanak sa ciljem obnove države Baekje, jednog od Tri kraljevstva Koreje.

Boskin je bio pripadnik klana Gwisil ili Kwisil (鬼室; japanski: Kishitsu), odnosno daleki rođak Uije, posljednjeg kralja Baekjea. Državu Baekje su godine 660. okupirale trupe kineske dinastije Tang zajedno sa njihovim saveznicima iz korejske države Silla. Boksin je, međutim, organizirao otpor osvajačima kraj današnjeg Yesan, a ustanicima se priključio i budistički redovnik po imenu Dochim. Ustanici su poslali izaslanstvo u Japan, gdje je na tamošnjem carskom dvoru živio Buyeo Pung, princ Baekjea. Oni su uspjeli nagovoriti cara Tenjija da im u pomoć pošalje ekspedicioni korpus na čelu sa Abe no Hirafuom kako bi obnovio državu Baekje i Buyeo Punga postavio za kralja.

Godine 663. su kineske i Silla trupe krenule u protuofenzivu te su opsjele zamak Juryu (주류성/周留城), glavno uporište ustanika. U tom trenutku je, kako sugeriraju tadašnji historijski zapisi, Boksin odlučio prebjeći neprijatelju. Ubio je Dochima i pokušao ubiti Buyeo Punga, ali ga je Buyeo Pung preduhitrio i ubio. Kinezi su, međutim, ustanike konačno porazili u bitci kod Baekganga iste godine.

Njegov sin Gwisil Jipsa je emigrirao u Japan, gdje je bio poznat kao Kishitsu Shushi.

Izvori[uredi | uredi kod]