Bohemians Prag 1905

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Bohemians Praha 1905 je češki profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Vršovicama u Pragu. Priznati je nasljednik nogometnog kluba iza kojih stoje nazivi SK Kotva (od 1895.), AFK Vršovice (od 1905.) i Bohemians (od 1927.). Sudski sporovi oko imena i sukcesije vode se od 2005. godine, kada je klubu prijetilo gašenje zbog financijskih problema.

Najveći uspjesi kluba dogodili su se početkom 1980-ih, a to su sudjelovanje u polufinalu Kupa UEFA u sezoni 1982/83, pobjeda u Čehoslovačkoj ligi u istoj sezoni 1982/83 i pobjeda u Kupu Češke 1982. godine.

Povijest[uredi | uredi kod]

Počeci[uredi | uredi kod]

Godine 1895. u Vršovicama, tada malom selu u blizini Praga, osnovano je sportsko društvo Kotva, u kojem su se mladi (udruga je brojala 17 članova) bavili uglavnom biciklizmom i nogometom. Iz tog vremena ne postoji službena registracija ove udruge, ali bez nje teško bi mogla djelovati u Austro-Ugarskoj. Već tada su klupske boje bile zelena i bijela.

Budući da Češki nogometni savez (Český svaz fotbalový), osnovan 1901., koji tada podnosi zahtjev za prijem u FIFA-u, treba imati što više nogometnih klubova u Češkoj, SK Kotva je 1905. godine podnio zahtjev savezu. Iste godine preimenovan je i pristupa (16. prosinca 1905., kao 14. član ČSF-a) kao sportski klub AFK Vršovice (Atletický a fotbalový klub Vršovice). Klub je imao statu i priznat je u Uredu u Pragu. Unatoč protestima Austro-Ugarske, Češki nogometni savez postao je privremeni član FIFA-e 1906. godine.

Na svom službenom početku, klub već ima 86 članova (još uvijek 9 originalnih igrača iz 1895.) i upravlja s četiri momčadi. Godine 1906. sazvan je prvi opći zbor u gostionici "U Bohatů". Na ovom sastanku je izabrano prvo poznato povjerenstvo kluba, predsjednik (Hynek Počta) i dopredsjednik (J. Brzobohatý).

Najveći problem malog seoskog kluba bilo je nepostojanje vlastitog igrališta. Zahtjev za dar u vidu terena (nakon nekoliko pobjeda nad vodećim praškim ekipama) općina Vršovice je odbila. U nedjeljnim izletima po češkom selu i promociji nogometa, barem su Vršovičani pridonijeli osnivanju brojnih novih momčadi. Tek 1912. stečeni su prvi pokrovitelji (Waldes i Građanska štedionica u Vršovicama), a 19. kolovoza 1914. svečano je otvoreno novo igralište. No, ono se nije nalazilo na mjestu današnjeg stadiona u Botiču, već na mjestu današnjeg obližnjeg Ministarstva zaštite okoliša, tada zvano Ďolíček.

Ubrzo AFK Vršovice postaje jedan od vodećih čeških klubova. Iako je Prvi svjetski rat donio pad, AFK je osvojio dobrotvorni kup 1916. godine. Godinu dana kasnije Vršovice su dočekale prvog stranog protivnika (Simmeringer SC). Iako gube 1:3 od protivnika (pola igrača se borilo u rovovima, šest igrača prve momčadi poginulo je u ratu), ali kasnije su nogometaši AFK-a počeli širiti slavu čehoslovačkog nogometa u inozemstvu.

Povijesno putovanje u Australiju

Kako se slava ovog kluba pročula u inozemstvu, uskoro je 1927. došla ponuda iz Australije. Dužnosnici Slavije i Viktorije Žižkov nisu vjerovali u realizaciju, te odustaju od puta u korist AFK Vršovica. Dana 6. travnja 1927. ekspedicija pod nazivom Bohemians krenula je na poznato putovanje u Australiju, nakon čega Vršovice dobivaju novo ime (AFK Bohemians) i klokana u grbu. Razlog novog imena bio je jednostavan, AFK Vršovice bi za Australce bio neizreciv. Na kraju je odabrano ime Bohemians, koje je podsjećalo na zemlju iz koje su došli zeleno-bijeli, a lakše je bilo za prihvatiti van Čehoslovačke.

Važnost putovanja[uredi | uredi kod]

Prije odlaska s tadašnje Wilsonove željezničke stanice, gotovo cijele Vršovice, ali i navijači iz cijelog Praga, došli su se oprostiti od nogometaša. U oproštajnim govorima je rečeno: „Vaša ekspedicija iz predgrađa Praga najduže je putovanje čehoslovačkih sportaša. Trebat će gotovo pet mjeseci. I borit ćete se za čast i zastavu ne samo svog kluba, nego cijelog čehoslovačkog sporta, pa i cijele nacije. A mi se kod kuće čvrsto nadamo da nas Vršovice neće razočarati.”

Turneja je na kraju bila uspješna kako u sportskom smislu (19 utakmica, 14 pobjeda, 2 remija i samo 3 poraza), tako i u društvenom smislu. Većina Australaca je tek po dolasku saznala za postojanje Čehoslovačke. Domaći tisak osigurao je veliku promociju relativno nove države. Veliko slavlje organizirano je nakon dolaska nogometaša u Vršovice, ali i nakon što su nogometaši otputovali u Prag. Trijumfalni povratak simbolizirali su 30. srpnja prepuni peroni s navijačima i glazbenicima na svim postajama na koje su se vraćali nogometaši Vršovica. Nogometaši Vršovice s izleta su ponijeli par klokana. Klokane je donirao Queensland Public Affairs predsjedniku Masaryku. Od Bohemiansa ih je Masaryk primio samo simbolično, a zatim ih darovao natrag u Vršovice, u Grébovku. Nova maskota postala je i ostala je grb i dio kluba do danas.

Dannerov stadion[uredi | uredi kod]

Dannerov stadion (nadimak Ďolíček) svečano je otvoren pet godina nakon povijesnog putovanja u Australiju 27. ožujka 1932. u utakmici sa Slavijom, a na tribinama je bilo 18.000 navijača.

Stadion je dobio ime po Zdeněku Danneru (1888.-1936.), tadašnjem direktoru Vršovice štedionice i predsjedniku Bohemiansu, koji je značajno pridonio njegovom osnivanju.

Promjene imena[uredi | uredi kod]

Godine 1940. klub je promijenio ime iz Bohemians u Bohemia, što je bilo nekako prihvatljivo njemačkim okupatorima. Stadion u Botiču je krajem rata djelomično uništen tijekom bombardiranja Praga. Nakon rata ime se vratilo, ali ne zadugo. Već nakon komunističkog prevrata ime je promijenjeno u Železničáři ​​Praha, kasnije u Spartak Praha Staljingrad, a zatim u ČKD Praha. Ime Bohemians vratilo se tek 1965. Cijelo je doba bilo popraćeno balansiranjem između prve i druge lige.

Tek krajem 1950-ih klub se na duži vremenski period (sedam godina 1958.–1965.) ustalio kao prvi u ligi.

1963. počinje izlaziti časopis Klokan za ​​navijače pred svaku utakmicu. Klokanklub je osnovan 1965. godine, a prvi je predsjednik postao poznati glumac Jiří Vala.

Iako već s izvornim imenom, razdoblje 1965.–1973., kao i prethodno, karakteriziraju ispadanja i procedure između prve i druge lige.

Najava boljeg doba[uredi | uredi kod]

Do tada je najbolja sezona za Bohemians bila nakon sezone 1972./73. Trajno su se nastanili u 1. ligi. 1972. godine momčad, preuzima trener Musil, koji momčad promovira u 1. ligu i njegov rad (do 1977.) temelj je uspjeha 80-ih godina. Već u sezoni 1974/75 završava na trećem mjestu, 1979. (već pod legendarnim Pospíchalom, koji je svojim radom još više podigao momčad) slijedi 4. mjesto. Tada su se u Ďolíčeku još uvijek počeli pojavljivati ​​igrači poznati navijačima Bohemiansa.

U godinama 1980–1982 Bohemka je 3 puta treći na tablici, dva puta na tablici Češki kup, au sezoni 1981/82 čak i pobjeđuje.

Zlatna sezona 1982./1983.[uredi | uredi kod]

Sezona je zapravo bila prilično nesretna osim rezultata. Trener Pospíchal imao je zdravstvenih problema (utakmice je vodio pomoćnik Zadina). Bio je to i veliki teret za Bohemians: UEFA kup, reprezentacija, češki kup, liga. Ipak, klub je odigrao s velikom predanošću.

U Kupu UEFA ove godine Bohemians postaje prva čehoslovačka momčad koja je izborila plasman u polufinale. Prešla je Admiral Beč, St. Etienne, Servette Geneva i Dundee. Nije uspjela protiv RSC Anderlechta do polufinala. Tijekom uzvratne utakmice na poznatom stadionu Heysel (tragedija se dogodila dvije godine kasnije) igrala je u sastavu: Z. Hruška - Jakubec, Prokeš, Bičovský, Levý - Chaloupka, Zelenský, Koukal - Mičinec, Čermák, V. Hruška.

Tadašnji izbornik František Havránek, središnji izbornik čehoslovačke nogometne reprezentacije u godinama 1978-1984, počeo je graditi reprezentaciju uglavnom od igrača klokana. Odmah u prvoj utakmici kvalifikacija (Cipar) igralo je 8 klokana, a ostala trojica nisu niti mogli nastupati zbog ozljeda.

U češkom kupu nogometaši Bohemiansa su do finala stigli "tek" nakon prethodne pobjede, gdje su izgubili od Dukle.

U sezoni 1982/83 u Ďolíčeku je ligašku pobjedu u svakoj utakmici pratilo preko 10.000 gledatelja. Pavel Chaloupka postao je kralj ligaških strijelaca sa 17 golova. U prvih deset kada je raspisana anketa za nogometaša godine bilo je 5 igrača Bohemiansa. Put koji je započeo trener Musil i koji su ga razvili treneri Pospíchal sa Zadinom dosegao je zlatni cilj.

Popularnost tog vremena, na primjer, navela je tvrtku Sfinx da proizvodi zelene bombone od mentola pod imenom Klokanky. Ove se proizvode i danas.

Od naslova do raspada Čehoslovačke[uredi | uredi kod]

Čak i nakon osvajanja naslova, Bohemians je jedna od vodećih momčadi u čehoslovačkoj ligi. U sljedeće četiri godine klub zauzima 3., 2., 5. i 3. mjesto u ligi, ali najbolje razdoblje bliži se kraju. Iznimka je revolucionarna godina 1989/90, kada osvaja 4. mjesto. U sezoni 1992./93. (15. mjesto) Bohemians se spašava te ostaje u najvišoj ligi u doigravanju.

Od raspada[uredi | uredi kod]

Nažalost, zahvaljujući podjeli republike, Bohemians su ispadanje izbjegli u sezoni 1992./93. no u proljeće 1995. klub ispadau 2. ligu. i problemima nije kraj. Klubu je 2005. prijetilo gašenje, čak je izgubio i profesionalnu licencu, no vlasnik je postalo novoosnovano dioničko društvo AFK Vršovice, na koje je nogometni savez prenio sva prava i obveze. Istodobno se vodio spor oko naziva Bohemians, jer ga je klub FC Střížkov Prague 9 iznajmio zajedno s logom tvrtke TJ Bohemians Prague za sezone 2005/06 i 2006/07. Organiziralo se prikupljanje novca i osnovan je Bohemians Fan Team. Ukupni prikupljeni iznos dosegao je 3.800.000 CZK, od čega je 2.800.000 CZK donirano klubu Bohemians 1905 u kolovozu 2005., a daljnji iznosi u narednom razdoblju.

Krajem ožujka 2007. klubu se kao većinski vlasnik pridružila CTY Group, koja je također riješila pitanje vlasništva nad stadionom Ďolíček kupnjom 100% udjela u Bohemians Realu - sadašnjem vlasniku zemljišta i stadiona. Struktura dioničara Bohemians 1905 je na dan 18. kolovoza 2009: 51,2% CIFI Football (CTY ​​Grupa), 25% CU Bohemians (mladi), 10,2% navijački tim Bohemians, 9% Dariusz Jakubowicz (Boje i lakovi, vlasništvo Hostivař). -vezano za CTY Grupu), preostali dio drži nekoliko osoba.

Dana 25. svibnja 2009., nakon 4 godine sporova, Ured za industrijsko vlasništvo odlučio je da klub Bohemians 1905 jedini u Češkoj Republici koristi tradicionalni amblem klokana i naziv "Bohemians" u sportske svrhe, nakon čega je klub pozvan na FK Bohemians Prague klub prestao uzimati. [5] Međutim, 1. travnja 2011. Općinski sud u Pragu donio je odluku da ugovor o prijenosu nasljednih prava s FC Bohemians Prague nije valjan. Odluka nije konačna, klub se namjerava žaliti, a o tome će odlučiti Visoki sud u Pragu .

Za sezone 2010./11. i 2011./12. A momčad je odlukom uprave kluba i većine vlasnika morala preseliti u Synot Tip Arenu. Bohemians i Jiří Dienstbier Fan Team usprotivili su se ovom potezu s pozicije dioničara. Neslaganje navijača oko preseljenja na novi stadion odrazilo se na dvotrećinski pad prodaje stalnih ulaznica i jednu trećinu posjeta u odnosu na prethodne godine. Navijački tim Bohemiansa pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za kupnju originalnog Ďolíčeka od CTY-a. Zajedno s navijačima praške Slavije, navijači Bohemians 1905 osnovali su politički pokret Desítka pro domácí, koji se kandidirao na općinskim izborima u jesen 2010. i osvojio 3 mjesta u Gradskom vijeću Praga 10.

Povratak u Premijer ligu[uredi | uredi kod]

Bohemians provode sezonu 2012/13 u drugoj ligi pod vodstvom trenera Webera. Luděk Klusáček ga mijenja u proljeće 2013. i klub slavi prolazak u 1. ligu.

U sezoni 2013./14. klub je razvio inicijativu Zeleno-bijeli svijet, čiji je cilj bio uspostaviti suradnju s drugim nogometnim reprezentacijama u istim klupskim bojama. Prvi partner bio je litavac Žalgiris Vilnius, koji je Bohemiansu za proljetni dio sezone posudio dvojicu svojih igrača - Mantasa Kuklysa i Egidijusa Vaitkūnasa.[1]

Nakon odlaska trenera Luďeka Klusáčeka, Roman Pivarník postaje njegov nasljednik 5. lipnja 2014. godine. Nakon dugo vremena, trener, koji je ostao u momčadi duže vrijeme, potpisao je ugovor s aktualnim prvakom Synot lige FC Viktoriom Plzeň krajem svibnja 2016. godine. Njegov nasljednik bio je Miroslav Koubek iz Plzena. Od travnja 2017. do listopada 2019. godine Martin Hašek obnašao je dužnost trenera.

Reference[uredi | uredi kod]