Božidar Kalmeta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta

Inkumbent
Mandat
12. siječnja 2008.

Mandat
23. prosinca 2003. – 12. siječnja 2008.
Nasljednik Božidar Kalmeta
Damir Bajs (kao ministar turizma)

Rođenje 15. siječnja 1958.
Zadar
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica

Božidar Kalmeta (Zadar, 15. I. 1958), hrvatski političar, aktualni ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske.

Diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlio se u poduzeću "Maraska" u Zadru, gdje je obavljao razne rukovodeće funkcije. Godine 1993. postao je zamjenikom gradonačelnika Zadra, a od 1994. do 2003. godine vršio je dužnost gradonačelnika. Od 1995. do 2003. bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Vršio je stranačke dužnost u Zadru i Zadarskoj županiji. Na VII. Općem saboru HDZ-a izabran je za potpredsjednika HDZ, pobijedivši Ivića Pašalića. Danas je član Predsjedništva HDZ-a

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izborna lista HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio Kalmeta, dobila je devet zastupničkih mjesta, čime je u velikoj mjeri doprinio izbornoj pobjedi HDZ-a na tim izborima. Nakon izbora, mandatar nove Vlade Ivo Sanader ponudio mu je mjesto ministra mora, turizma, prometa i razvitka. Kalmeta je tako došao na čelo jednog velikog resora (megaministarstva), koje je dotad obuhvaćalo tri ministarstava. Jedan od velikih uspjeha tog ministarstva pod vodstvom Kalmete jest završetak izgradnje Autoceste Zagreb-Split i nastavak daljnje izgradnje prometne infrastrukture.

Na parlamentarnim izborima 2007. ponovno je izborio zastupničko mjesto, ali je nastavio vršiti dužnost ministra u novoj Vladi.

Oženjen je i otac četvero djece. Govori engleski i talijanski.

Poveznice[uredi | uredi kod]