Djed Božićnjak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Božić Bata)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Djed Božićnjak, ilustracija iz 1881

Santa Kloz (engl. Santa ClausSanta Klaus), poznat pod domaćim nazivom Djed Božićnjak ili Božić Bata, jest izmišljeni lik koji djeci donosi darove za Božić, Badnje veče ili na dan Svetoga Nikole. Danas je popularan širom svijeta, a često se, u božićno vrijeme, pojavljuje kao zaštitni znak Coca-Cola kompanije.

Djed Mraz predstavlja istočnoeuropsku varijantu Djeda Božićnjaka, a izvorno je lik iz ruske bajke i njegovo podrijetlo je iz starih religija germanskih i slovenskih naroda (pokrižavanjem ovih naroda, njihova vjerovanja su kombinirana s likom kršćanskoga episkopa Nikole).

Podrijetlo legende o Djedu Božićnjaku[uredi | uredi kod]

Komercijalizirani lik veselog Djede Božićnjaka koji širom svijeta uveseljava djecu poklonima, vuče svoje podrijetlo od kršćanskoga sveca, Nikole. Njegova preobrazba u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, započete u britanskoj kolonijalnoj Americi.[1] Američka verzija Djeda nastala je u New Amsterdamu (današnji New York) prema nizozemskoj verziji kršćanskoga sveca, pod imenom Sinterklaas.

Tijekom 19. stoljeća američki novinari u SAD-u popularizirali su izmijenjenu verziju Svetoga Nikole, koji je postao veseli, debeli djed koji živi na Sjevernomu polu i koji putujući na svojim saonicama u vrijeme Božića donosi djeci poklone. Danas-prepoznatljivi lik Djeda Božićnjaka, djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine.[2]

U većini kršćanskih zemalja, osobito u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, postoji jasna distinkcija između Djeda Božićnjaka koji djeci donosi darove, komercijalnog Djeda Božićnjaka i kršćanskog sveca Nikole.

Priče o Djedu Božićnjaku[uredi | uredi kod]

Komercijalni Djed Božićnjak

Božićne i novogodišnje priče kazuju da Djed živi u finskom dijelu Laponije sa svojom ženom, Bakom Božićnjak. Tamo postoje radionice gdje vilenjaci izrađuju igračke. Prema tradiciji, potrebno je na Badnju večer, 24. prosinca, objesiti čarape uz kamin. Po noći, Djed, leteći na saonicama koje vuku sobovi, ide do domova, silazi niz dimnjak kuća i ostavlja pod božićnim drvcem darove za djecu.

Djedova imena[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]