Blockade (film, 1938)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Blockade (1938 film))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Blockade
Režija William Dieterle
Producent Walter Wanger
Scenario James M. Cain
John Howard Lawson
Clifford Odets
Uloge Madeleine Carroll
Henry Fonda
Leo Carrillo
John Halliday
Muzika Werner Janssen
Fotografija Rudolph Maté
Montaža Walter Reynolds
Dorothy Spencer
Otho Lovering (sup)
Datum(i) premijere
16. jun 1938 (1938-06-16)
Trajanje 85 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 692.087 $[1]
Bruto prihod 665.523 $[1]

Blockade (sh. Blokada) je američki crno-bijeli film snimljen 1938. u režiji Williama Dieterlea, poznat kao jedno od rijetkih hollywoodskih ostvarenja o španskom građanskom ratu napravljenih za vrijeme trajanja tog sukoba.

Protagonist, čiji lik tumači Henry Fonda, je skromni španski seljak koji se nakon izbijanja rata priključuje slabo naoružanoj miliciji koja nastoji svoje domove obraniti od nadmoćnog neprijatelja. Radnja prikazuje kako se pri tome zaljubljuje u lijepu Ruskinju (čiji lik tumači Madeleine Carroll), čiji je otac (koga glumi Vladimir Sokoloff) izbjegao iz Rusije za vrijeme Revolucije, a koji istovremeno špijunira za neprijatelja.

Scenario za film je napisao John Howard Lawson, deklarirani pristaša KP SAD, koji je, u skladu s doktrinom Narodnog fronta nastojao potaći javnost zapadnih država da oružjem i na druge načine podrže špansku Republiku protiv Francovih nacionalističkih pobunjenika. U tome je imao podršku brojnih hollywoodskih glumaca i drugih umjetnika koji su bili antifašistički raspoloženi. Producenti su, međutim, bili zabrinuti da eksplicitno politički sadržaj neće proći cenzuru Breenovog ureda, kao i negativnih reakcija u desnom dijelu američke javnosti. Zbog toga su iz scenarija namjerno izbačene sve eksplicitne reference na dvije zaraćene strane niti prirodu njihovog sukoba. Kritika je film dočekala uglavnom loše, a sličan su stav imali i kasniji filmski historičari.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 Matthew Bernstein, Walter Wagner: Hollywood Independent, Minnesota Press, 2000 p439

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]