Black Flag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Black Flag je američki hardcore punk sastav iz Los Angelesa. Jedan su od prvih popularnih punk sastava koji su uspješno miješali Underground sa Hardcore Punkom. U svojim su se pjesmama najviše bavili socijalnim problemima i političkim vizijama tadašnjeg Hladnog rata. Uzore su tražili u tadašnjim najpopularnijim punk sastavima poput Black Sabbatha i The Ramonesa.

Počeci[uredi | uredi kod]

Black Flag su osnovali 1977. gitarist Greg Ginn i basist Chuck Dukowski. Uskoro su se sastavu priključili i bubnjar Brian Migdol i pjevač Keith Morris. 1978. izdali su svoj prvi demo. Uskoro Migdol i Morris napuštaju sastav a zamjenjuju ih Chavo Pederast i Robo. 1980. izdali su svoj prvijenac Jealous Again nakon kojeg su započeli s turnejom po SAD-u. Nakon turneje sastav je ponovno suočen sa odlaskom jednog od članova, ovaj put Pederasta kojeg je zamijenio Dez Cadena. Uskoro je Cadena od pjevača postao gitarist čime je Black Flag dobio mnogo više na kvaliteti zvuka. Njega je na mjestu pjevača zamijenio Henry Rollins jedan od njihovih fanova.

Sukob s Unicornom[uredi | uredi kod]

1981. sastav je potpisao ugovor sa Unicornom koji je trebao objaviti njihov drugi album Damaged, ali je Unicorn odbio objaviti taj album jer je navodno bio previše vulgaran. Album je naposljetku ipak objavljen zahvaljujući SST Recordsu. Album je bio jako loše prihvaćen kod kritičara. Nakon što je SST Records objavio album Damaged Unicorn ih je tužio na temelju ugovora iz 1981.. Sljedeće 2 godine Black Flag je bio spriječen koristiti svoje ime ili logo na bilo kojem albumu. Unatoč svemu oni su nastavili održavati koncerte te su čak i potajno izdali svoj treći album Everything Went Black, dvostruki album na kojem nije bilo imena njihovog sastava več samo popis članova. Godine 1983. Unicorn je bankrotirao čime su sva prava na ime i logo vraćeni njima. U međuvremenu je Cadena napustio sastav da bi on mogao osnovati svoj vlastiti sastav.

Vrhunac slave[uredi | uredi kod]

1984. godine Black Flag je izdao čak 3 albuma: My war, Family Man i Slip It In. U među vremenu su se sastavu pridružili Dale Nixon na gitari i basu i Bill Stevenson na bubnjevima. Kasnije im se je pridružila i Kira Roessler na basu. Te su godine izdali i ne-studijski album Live '84. Godine 1985. izdali su još 3 albuma: Loose Nut, The Process of Weeding Out i In My Head. Krajem te godine Stevensona je na bubnjevima zamijenio Anthony Martinez.

Raspad[uredi | uredi kod]

1986. izdali su svoj novi live album Who's Got the 10½? . Iznenada Greg Ginn je objavio raspad sastava. Razlog je navodno bio da su svi željeli se malo posvetiti samostalnoj karijeri.

Popis svih članova sastava[uredi | uredi kod]

Greg Ginn – gitara

Chuck Dukowski – basist

Brian Migdol – bubnjar – napustio je sastav 1978.

Keith Morris – vokal - napustio je sastav 1978.

Chavo Pederast – vokal – napustio je sastav 1980.

Robo – bubnjar

Dez Cadena – vokal, kasnije druga gitara – napustio je sastav 1983.

Henry Rollins – vokal

Dale Nixon – gitarist i basist

Bill Stevenson – bubnjar – napusti sastav 1985.

Kira Roessler – basistica

Anthony Martinez - bubnjar