Black Country

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Black Country
Crna zemlja
Zastava Crne zemlje
Zastava Crne zemlje
Zastava Crne zemlje
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Zapadni Midlands
Karta Grofovije Zapadni Midlands sa pozicijom Crne zemlje

Black Country ("Crna zemlja") je ime industrijske regije, koja korespondira sa malom rudarskom zonom na zapadu engleske Grofovije Zapadni Midlands.[1] Ime je dobio zbog enormnog zagađenja, koje je trajalo gotovo puna dva vijeka i trajno obilježilo njegov krajolik.

Karakteristike

[uredi | uredi kod]

Black Country se proteže zapadno od grada Birminghama, koji se ne ubraja u tu regiju.[1] U toj regiji su cijeli (ili najveći dio) metropolitanskih borougha; Wolverhampton, Walsall, Dudley i Solihull.

Ona i danas ima industrijski karakter, čak je još više urbanizirana. Ali za razliku od nekad, današnja industrijska aktivnost se više ne bazira na proizvodnji i lijevanju željeza, već na obradi metala, koji ne zagađuje toliko.[1]

Historija

[uredi | uredi kod]

To ime zaradio je čitav niz gradova u historijskim grofovijama Staffordshire i Worcestershire, koji su naglo izrasli u 18. vijeku, zahvaljujući intenzivnoj eksploataciji ugljena i željezna ruda. U to vrijeme brojni ugljenokopi, visoke peći i ljevaonice ispunjavale su zrak dimom, a crna čađa pokrila je tlo.

Iskapanje ugljena prestalo je krajem 20. vijeka.[1] Industrijska prošlost ostavila je svoj pečat na krajoliku, jer postoje još mnogi dijelovi sa zapuštenim zemljištem i pogonima.[1]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Black Country (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 03. 12. 2016. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]