Bizovačke toplice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bizovačke toplice - Hotel "Termia" i "Aquapolis"
Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Bizovačke toplice su toplice (banja) pored mjesta Bizovca u Osječko-baranjskoj županiji (Slavonija, Hrvatska). Nalaze se na kraju bizovačke Sunčane ulice, s lijeve strane županije ceste Ž4067 Bizovac - Brođanci - Čepinski Martinci.

Otkriće geotermalnih izvora[uredi | uredi kod]

Bušeći naftu 1967. godine radnici hrvatske naftne kompanije pronašli su na dubini od 1830 metara vrelu vodu (96°C), koja je slana i veoma bogata mineralima, a toplija je od bilo koje druge poznate termalne vode. Drugi geotermalni izvor je plići (1650 m), voda nije toliko vruća (85 °C), ali je gotovo istovjetnog sastava, no bistrija od vode s prvog izvora. Eksploatacija vode počela je odmah jer su se ljudi počeli kupali u ispusnim kanalima.

Gradnja infrastrukture[uredi | uredi kod]

Godine 1974. izgrađen je otvoreni bazen i uz njega smještajni objekt s restoranom i zatvorenim bazenom. Današnji hotel "Termia" otvoren je 1990. godine, a u sklopu njega Poliklinika za medicinsku rehabilitaciju.

Godine 1997. završena je izgradnja "Aquapolisa", suvremenog kupališnog kompleksa s 9 bazena i 1500 kvadratnih metara vodene površine s poluolimpijskim bazenom, bazenom za neplivače, dječjim bazenom, bazenom s vodenim atrakcijama, glazbenom špiljom i virpulima te s tri đakuzi-bazena različite veličine i dubine s velikom vodenom gljivom i umjetnim brzacima.

Toplice[uredi | uredi kod]

Zimi je "Aquapolis" zatvoreni, klimatizirani i idealno zagrijani zabavno-rekreacijski prostor, dok je ljeti prava rivijera koja prima približno 6000 kupača.

Uz Bizovačke toplice nalazi se i medicinski kompleks OFMIR-a (Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju) Kliničke bolnice Osijek. Oba kompleksa imaju velika parkirališta za automobile i autobuse, a između njih i županijske cesta Ž4067 nalaze se listopadni šumarci.

Toplice su redovitim autobusnim linijama povezane s Našicama i Osijekom, a u blizini se nalazi i željeznička stanica Bizovac.

Pored smještaja u hotelu "Termia", moguć je i smještaj u domaćoj radinosti u Bizovcu (npr. u Sunčanoj ulici).

Fotogalerija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]