Bitka za Incheon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka za Incheon
Segment Korejskog rata

Četiri broda za iskrcavanje tenkova iskrcavaju ljude i opremu na Crvenoj plaži, dan nakon pomorskog iskrcavanja u Incheonu
Datum 10.19. rujna 1950.
Lokacija Južna Koreja Incheon, Južna Koreja
Ishod Odlučujuća pobjeda Ujedinjenih naroda
Sukobljene strane
 Ujedinjeni narodi
 Sjeverna Koreja
Komandanti i vođe
Sjedinjene Američke Države Douglas MacArthur
Sjedinjene Američke Države Arthur Dewey Struble
Sjedinjene Američke Države Edward M. Almond
Sjedinjene Američke Države Oliver P. Smith
Južna Koreja Baek In-yeop
Južna Koreja Sin Hyeon-jun
Sjeverna Koreja Kim Il-sung
Sjeverna Koreja Ch'oe Yong-gŏn
Snage
40,000 pješaka
4 krstarice
7 razarača
1 naoružani sampan
i nepoznat broj zračnih i pomorskih vozila
6,500 pješaka
19 zrakoplova
1 utvrda
1 patrolni čamac
i nepoznat broj artiljerije
Žrtve i gubici
Ukupno:
  • 224 mrtva
  • 809 ranjenih
Ukupno: 1,350 mrtvih

Bitka za Incheon (korejski: 인천 상륙 작전), znana još i kao Operacija Chromite, bila je pomorska invazija i bitka u sklopu Korejskog rata koja je dovela do odlučujuće pobjede i strateškog preokreta u korist snaga Ujedinjenih naroda. U operaciji je sudjelovalo oko 75,000 vojnika i 261 plovilo, a bila je zaslužna za oslobađanje južnokorejskog glavnog grada Seoula, koje je uslijedilo dva tjedna kasnije.

Uvod u operaciju bila su bombardiranja Wolmida i Incheona, a sama bitka započela je 15. rujna 1950. godine iskrcavanjem u Incheonu, a trajala je do 19. rujna. Ujedinjeni narodi i Južna Koreja su započele iznenadni pomorski napad daleko od busanskog perimetra, kojeg su žestoko branili, a uglavnom nebranjeni grad Incheon je osvojen nakon američkog bombardiranja. Ova je bitka zaključila seriju pobjeda koju je imala Korejska narodna armija, a naknadno osvajanje Seoula je uveliko dokinulo opskrbene puteve Korejske narodne armije u Južnoj Koreji.

Američki general Douglas MacArthur je bio zapovjednik većine kopnenih snaga Ujedinjenih naroda. Iako su mnogi generali upozoravali na rizike i neadekvatan teren, MacArthur je inzistirao na operaciji te ga se danas smatra glavnom pokretačkom silom u ovoj bitci.