Bitka u Gdanjskom zalivu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka u Gdanjskom (Danziškom) zalivu
Deo Invazije Poljske (Drugog svjetskog rata)
Vrijeme:1. septembar 1939
Mjesto:Gdanjski zaliv, Baltičko more
Rezultat:

strateška njemačka pobjeda

  • otkazivanje operacije Rurka
Sukobljene strane
 Treći Reich Poljska Poljska
Komandanti i vođe
nepoznat Poljska Stefan Kwiatkowski 
Poljska Wiktor Łomidze
Snaga
33 aviona tipa Junkers Ju 87B 7 minopoloagača
2 topovnjače
protivavionske baterije na poluotoku Hel
Žrtve i gubici
7-10 aviona srušeno ili oštećeno 52 mrtvih i ranjena
2 minopologača oštećena

Bitka u Gdanjskom zalivu se odigrala 1. septembra 1939. pred baltičkom obalom tadašnje Poljske između poljskih snaga na jednoj, i njemačkog ratnog zrakoplovstva (Luftwaffe) na drugoj strani, na samom početku invazije Poljske, te je predstavljala jedini veći pomorski okršaj te kampanje, odnosno prvu pomorsku bitku Drugog svjetskog rata.

Do nje je došlo kada je poljska ratna mornarica, odmah nakon početka njemačke invazije, nastojala izvesti operaciju Rurka, odnosno plan koji je za cilj imao zaštitu njihovih baza na obali tzv. Poljskog koridora. Cilj operacije je bio blokirati prilaz bazama sa mora tako što bi se Gdanjski zaliv od ostatka Baltičkog mora odvojio minskim poljem. Zadatak postavljanja mina je povjeren eskadri koja se sastojala od velikog minopologača ORP Gryf, te još šest manjih minopolagača/minolovaca i dvije topovnjače.

Eskadra je u zoru isplovila iz luke u Gdinji prema poluotoku Hel odakle je trebala početi postavljati mine do Danziga (Gdanjska) na jugu. Popodne ju je opazili njemački izviđački avioni, te je protiv njih poslano oko 30-ak obrušavajućih bombardera Junkers Ju 87 "Štuka". Poljski su brodovi, ploveći cik-cak i uz podršku protivavionskih baterija sa poluotoka Hel, uspjeli bez većih oštećenja izdržati prvi napad.

Drugi napad, koji su Nijemci izveli oko 18 sati, bio je uspješniji. Mada nijedan od njemačkih bombardera nije postigao direktan pogodak, eksplozije u moru su izazvale oštećenja i gubitke na dva broda - minopolagaču ORP Mewa i ORP Gryf. U jednoj od tih eksplozija je poginuo Stefan Kwiatkowski, zapovjednik Gryfa; komandu nad brodom je preuzeo Wiktor Lomidze koji je, zabrinut zbog rizika koje bi 300 ukrcanih mina u takvim uvjetima moglo predstavljati za njegov brod, donio odluku da se svi one bace u more. Time je operaciju Rurka postalo nemoguće izvesti te su se poljski brodovi povukli prema poluotoku Hel.

Tamo su tokom sljedećih nekoliko dana uništeni od njemačkih snaga ili nasukani od strane samih Poljaka kako bi njihovi topovi i drugo naoružanje bili iskorišteni za obranu koja je potrajala sljedećih mjesec dana.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • (pl) Jerzy Pertek, Wielkie dni małej floty, Poznań, 1976.