Bitka na Krimisu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka na Krimisu
Segment Sicilijanskih ratova
Datum 340. pne.
Lokacija rijeka Krimis
Casus belli Kartaginsko nastojanje da se proširi po Sicilije
Ishod Kartagina stjerana u jugozapadni dio Sicilije
Sukobljene strane
Sirakuza Kartagina
Komandanti i vođe
Timoleon Asdrubal
Hamilkar
Snage
6.000 ili 12.000 70.000

Bitka na Krimisu se vodila godine 340. pne. između velike kartaginske vojske pod Asdrubalom i Hamilkarom te sirakuške vojske pod Timoleonom. U njoj je Timoleon izvojevao veliku pobjedu.

Povod za bitku je bilo izbacivanje tiranina Dionizija II iz Sirakuze, a koje je izveo korintski vojskovođa Timoleon. Sukobe unutar Sirakuze su nastojali iskoristiti tirani drugih sicilijanskih polisa koji su pozvali Kartaginu u pomoć, a sama Kartagina je to nastojala iskoristiti kako bi proširila uticaj na otok. Kada se velika kartaginska vojska iskrcala u Lilibeju, Timoleon je odlučio da joj se suprotstavi kako bi je spriječio da pustoši grčke teritorije.[1]

Prema Plutarhu kartaginska vojska je bila višestruko jača od sirakuške - imala je 70.000 ljudi, dok je Timoleon raspolagao samo sa 5000 pješaka i 1000 konjanika. Drugi izvori navode kako je Timoleon raspolagao s 12.000 ljudi. U svakom slučaju Timoleon je, svjestan kako ne Kartaginjane ne može poraziti na uobičajeni način, odlučio da ih napadne dok su prelazili rijeku, odnosno nisu mogli razviti svoju falangu. Prvo je na njih poslao konjicu, a potom je izbila snažna oluja koja je puhala Kartaginjanima u lice, odnosno spriječila ih da se bore. Bitka je završila potpunim kartaginskim porazom u kome je do posljednjeg čovjeka izginula elitna Sveta četa Kartagine. Timoleon je također uspio zarobiti i kartaginski prtljag.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Lost Battles, Philip Sabin p163