Bitka na Cremeri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka na Cremeri
Segment Rimsko-etrurski ratovi
Datum 477. pne.
Lokacija Cremera, Italija
Ishod Vejantska (etrurska) pobjeda
Sukobljene strane
Rimska Republika etrurski grad Veji
Komandanti i vođe
Kaeso Fabius Vibulanus nepoznat
Snage
nepoznato nepoznato
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznati

Bitka na Cremeri se vodila između Rimske Republike i etrurskog grada Veji godine 477. pne. (276 AUC). Završila je rimskim porazom i pogibijom rimskog gensa Fabius.

Sukob između Veja i Rima je započeo 480. pne. kada su vejanske snage poražene u bitci gdje je rimskim snagama komandirao Kaeso Fabius Vibulanus. Nakon bitke su Vejanci rat nastavili gerilskom taktikom, upadajući na rimsku teritoriju radi pljačke i izbjegavajući frontalne sukobe s rimskim legijama.

U to je vrijeme Rim bio upetljan u rat s Ekvima i Volščanima, pa se godine 479. pne. gens Fabius ponudio da sam brani grad od Vejanaca. Da bi ih natjerali na bitku, Fabijevci su sagradili utvrdu na potoku Cremera, u blizini Veja. Pokušaj Vejanaca da ih odatle istjeraju završio je porazom, nakon čega su Vejanci pristali na primirje.

Kada je primirje ponovno prekršeno, Vejanci su ponovno poraženi, ali su Fabijevci postali previše odvažni te počeli sami upadati na vejansku teritoriju radi pljačke. Tako su, nastojeći opljačkati stado ovaca, upali u vejansku zasjedu i bili ubijeni do posljednjeg čovjeka. Jedini član gensa koji je preživio bio je Quintus Fabius Vibulanus, premlad da bi stupio u rat.

Dio historičara vjeruje da je Tit Livije svoj opis bitke na Cremeri "začinio" nastojeći je učiniti što sličnijim termopilskoj bitci i legendi o pogibiji 300 Spartanaca. Masovna pogibija gensa je također poslužila kao objašnjenje za nedostatak Fabijevaca na konzulskim listama.

Izvori[uredi | uredi kod]